Fabényi Júlia (Fotó: Kálmándy Ferenc/MTI)

Április 19-én meghallgatta a szakmai bizottság a Ludwig Múzeum Kortárs Művészeti Múzeum március elsején kiírt igazgatói pályázatára jelentkező Bencsik Barnabás korábbi igazgatót és a másik pályázót, Fabényi Júliát, a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatósága főigazgatóját, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar doktori iskolájának témavezetőjét. Nem sokkal a meghallgatás után kiszivárgott, hogy a bizottság Fabényi Júliát javasolja igazgatónak.

A meghallgatáson és az azt követő szavazáson ott volt Káel Csaba, a Művészetek Palotája igazgatója; Révész Mária, Balog Zoltán miniszter tanácsadója; Hammerstein Judit kultúráért felelős helyettes államtitkár; Vígh Annamária és Boros Géza minisztériumi osztályvezetők; Mélyi József művészettörténész, műkritikus, a kritikusokat tömörítő AICA delegáltja; Csáji Attila képzőművész, az MMA tagja; Fogas Ottó, a szegedi Móra Ferenc Múzeum igazgatója; P.Szabó Ernő kritikus, a Magyar Nemzet című napilap munkatársa és Piringer Patrícia, a Ludwig Múzeum kommunikációs vezetője. Az artPortal úgy értesült, érdemi vita nem zajlott, ketten tartózkodtak, ketten támogatták Bencsik pályázatát.

Fabényi Júlia (1953) – mint a róla szóló Wikipedia-szócikkből kiderül – 1972-1976 között a Lipcsei Egyetemen tanult régészet-művészettörténet szakon. 1976-1977 között a Magyar Nemzeti Galéria grafikai osztályán dolgozott. 1977-1982 között a Lipcsei Egyetem művészettörténet tanszékén volt tanársegéd. 1983-ban doktorált. 1985-1990 között a hallei Burg Giebichenstein Iparművészeti Főiskola tanársegéde volt. 1990-1995 között a Műcsarnok munkatársa, 1994-1995 között kiállítási osztályvezető volt. 1996-2000 között a Szombathelyi Képtár igazgatója volt. 2000-2005 között a Műcsarnok főigazgatója volt. 2007 óta a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatóságának főigazgatója. 2009 óta a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Doktori Iskola elméleti társ-témavezetője.

Fotó: Nagy Attila [origo]

Bencsik Barnabás a meghallgatás után – ígéretéhez híven – nyilvánossá tette igazgatói pályázatát, valamint azt a mintegy ötven támogatói levelet, amelyet a világ minden részéről kapott. Marina Abramovic szándéknyilatkozatot küldött, amelyben azt írja, ha maradnak a jelenlegi személyi, szakmai és intézményi feltételek, akkor 2014-ben, vagy 2015-ben egy az eddigi életművét átfogó kiállítással jelentkezne a Ludwig Múzeumban, amely az első ilyen lenne a közép-kelet európai régióban.

A bizottságnak javaslattételi joga van, a döntést Balog Zoltán miniszter (EMMI) hozza meg. A minisztériumnak május közepéig kell megneveznie az új igazgatót. Fabényi Júlia pályázata jelenleg nem nyilvános.