Aki szeretne egy hihetetlenül ritka 13. századi szamuráj kardpárt (szakszóval: egy daisót, ami nagykicsit jelent, mert egy nagy katanából és egy kisebb vakizasiból áll) és nem sajnál érte 43 millió forintot, de inkább többet, még 4 napja van elutazni New Yorkba, a Bonhams október 8-i árverésére.

A Bonhams Arts of the Samurai néven rendezi meg következő aukcióját, amelyen mintegy 200 alkotás szerepel. A tárgyak köre felölel a szamurájok öltözködésétől a fegyvereiig majdnem mindent. Teljes szamuráj öltözeteket vehet, aki akar és tud, de nagyszámú és egészen különleges sisak is a szerepel a tételek között.

Kiemelt tétel a 13. századi mester Bizen Nagamitsu fent említett daisója, aminek kikiáltási ára, értéke 150 ezer és 200 ezer dollár között van (kb. 32-44 millió forint). A mestert a legnagyobb és utolérhetetlen japán kardkészítők között tartják számon. Utolérhetetlen volta nemcsak művészetéből adódik, hanem abból is, hogy már nincsenek olyan minőségű acélok, olyan alapanyagok Japánban, amelyekből ma elő lehetne állítani akárcsak hasonlót is. Kardjai felbukkanása a piacon hihetetlenül ritka, alkotásai java japán nemzeti kincsnek számít.