Jevgenyij Haldej fotója

Nemrég Ansel Adams Arca Swiss gépe került aukcióra, most, pontosabban csak novemberben Jevgenyij Haldej Leica III-as gépét lehet elvinni a Bonhams aukciójáról. A puszta hír vagy a fotós neve sokaknak szinte semmit nem mond, de Haldej volt az a 28 éves fiatal fotós, aki a második világháború leghíresebb és legvitatottabb képei egyikét készítette arról, ahogy az oroszok kitűzik a szovjet zászlót a Reichstag tetejére.

A gyönyörűen megkopott, patinás Leica egy Elmar 50mm/f3.5-ös alapobjektívvel vásárolható meg a Bonhams izgalmasnak ígérkező hong-kongi  Leica Centenary Sale aukcióján, november 30-án. A fényképezőgép kikiáltási ára 390,000-580,000 dollár között lesz.

A fényképezőgép, pontosabban objektívjének további különlegessége, hogy nem különleges, mivel az egy igen szerény, ám sok nagy fotós, többek között pl. Henri Cartier-Bresson által kedvelt, napi szinten használt 50mm-es alapobjektív.

A leghíresebb kép, amit Haldej a géppel készített, a nevezetes fotó a Reichstag elfoglalásáról, amely kép azonban, amilyen híres, olyan vitatott, kb. pont olyan módon, ahogy Capa spanyol milicistás képe. Valószínűleg soha nem fogjuk megtudni, megrendezett fotók-e vagy élesben lőtt képek, azaz, hogy van-e bennük, és mennyi manipuláció.

Jevgenyij Haldej fotója

Haldejnek nemcsak a képei izgalmasak, élete is kész regény. 1917. március 23-án született, és egy éves sem volt, amikor egy pogromban elveszítette édesanyját, nagyapját és ő maga is megsebesült, golyót kapott a mellébe. 13 éves korában már egy gyárban dolgozik, ugyanekkor kezd el fotózni egy saját maga készítette fényképezőgéppel.


Jevgenyij Haldej fotója

16 éves korától hivatásos sajtófotós. 1939-től a TASSZ szovjet hírügynökség munkatársa. A második világháború mind az 1418 napját végigfotózza Leicájával, Murmanszktól Berlinig. A háború után is ott van minden világtörténelmi jelentőségű eseménynél, Potsdamban, Párizsban, Nürnbergben. A nürnbergi perben épp Haldej fotói szolgálnak sok esetben tárgyi bizonyítékul.

Haldej a nürnbergi peren

A kései antiszemita sztálinizmus azonban őt is utóléri, 1948-ban kirúgják a TASSZtól, mert nem elég képzett politikailag. A kirúgás után szabadúszóként tevékenykedik, majd Sztálin halála után, 1959-től a Pravda munkatársa. 1997-ben halt meg, 80 évesen. Még megérte '90-es évekbeli felfedezését, kiállításokat, albumokat munkáiból és számos díjat.

Jevgenyij Haldej fotója

Jevgenyij Haldej fotója