Wlodzimierz Umaniec, más néven Vladimir Umanets (Photo: Oli Scarff/Getty Images)

Egy londoni bíróság két év szabadságvesztésre ítélte Wlodzimierz Umaniec (aka Vladimir Umanets) Nagy-Britanniában élő 26 éves lengyel fiatalembert, miután október 7-én a Tate Modernben Mark Rothko (1903-1970) egyik festményének sarkára fekete festékkel azt írta, hogy "Vladimir Umanets 2012. A sárgaizmus egy lehetséges darabja."

A művészeti akció úgy tűnik nem tetszett Roger Chapple bírónak, aki azzal indokolta a súlyos büntetést, hogy Umaniec tette "teljes egészében előre megfontolt, tervezett és szándékos" volt, számolt be az ügyről a The Art Newspaper.

"Üdvözöljük, hogy a bíróság felismerte az eset komolyságát" mondta a múzeum egyik illetékese. Marc Rothko Fekete vörösesbarnán (1958) című festményében több, mint 5 ezer fontnyi (1 750 000 forint) kár keletkezett, a múzeum munkatársai jelenleg restaurálják a művet. A kép becsült értéke mintegy 80 millió dollár, 18 milliárd forint.

Umanets magát a Yellowism megalapítójának tartja, "amely se nem művészet, se nem antiművészet", ahogy egy korábbi interjúban fogalmazott. "Sokan azt gondolják őrült vagyok, vagy vandál, de nem az volt a célom, hogy elpusztítsam, vagy csökkentsem a mű értékét" - mondta az októberi akció kapcsán. Marcin Lodyga a mozgalom társalapítója úgy fogalmazott, hogy "a Sárgaizmus nem a művészetről szól, hanem a sárgáról."

Mark Rothko "Black on Maroon" (1958), avagy "Vladimir Umanets '12. A potential piece of Yellowism"

A Seagram-murálok

1958-ban Rothkót felkérte a Seagram italcég, hogy készítsen képeket a New York-i Park Avenuen épült Mies Van der Rohe és Philip Johnson tervezte új épületében nyíló Four Seasons étterem falaira. Rothko három hónap alatt negyven nagyméretű képet festett, majd Europába utazott. Saját bevallása festeni akart "valamit, ami tönkreteheti az étvágyát az összes kurafinak, aki valaha is abban a teremben eszik." New York-ba visszatérve ellátogatott a Four Seasonsbe és úgy ítélte meg, hogy az étterem légköre alkalmatlan a képek bemutatására, ezért elutasította, hogy tovább folytassa a projektet. A Seagram Building étterme Rothko képei néllkül nyílt meg 1959 júniusában. 1960 áprilisában visszaadta a megbízásra kapott előleget a Seagram and Sonsnak, a cég szerződésszegéssel vádolta. Az ügyből botrány lett. A Seagram murálok 1968-ig raktárban hevertek. Ma a londoni Tate Modernben, a szakurai Kawamura Emlékmúzeumban Japánban és Washingtonban a National Gallery of Artban láthatók egyes darabjai. 2010-ben John Logan író drámát írt Rothko azon korszakáról, amikor a Seagram képeken dolgozott.