Idén is folytatódhat a 20. századi művészet brutális előretörése az aukciós piacon, mivel a Christie's február 13-i aukcióján újabb rekordgyanús mesterművet készülnek elárverezni. A munka Francis Bacon: Portrait of George Dyer Talking, 1966. c. műve, amely óvatos becslések szerint 30 millió angol font (10 milliárd forint) körül kelhet el.

A portré arról a George Dyerről készült, aki vitathatatlanul Bacon legnagyobb múzsája és szerelme volt, és aki 1971-ben Bacon nagy retrospektív kiállításának megnyitása után két nappal alkohol- és drog túladagolása következtében egy párizsi szálloda fürdőszobájában halt meg.

Bacon életében és halála után is számtalan festményén festette meg tragikus szerelmét. A most aukcióra kerülő munka azonban kvalitásait és jelentőségét tekintve is kiemelkedő jelentőségű Bacon életművében. Már a maga korában is híres és ünnepelt festmény volt, majd minden nagyobb Bacon kiállításon bemutatták az idők folyamán. Aukción utoljára 2000-ben szerepelt, a Christie's New Yorki árverésén, ahol az akkor hihetetlenül magas, 6,6 millió dollárért kelt el.

Richard Avedon: Francis Bacon, 1979.

A mostani szereplés árát még ehhez képest is óvatos becslésnek tekinthetjük, hiszen a 2013-as év szenzációja Francis Bacon Three Studies of Lucian Freud, 1969 című triptichonja volt, amelyet potom 142,4 millió dollárért (31,7 milliárd forint) vittek el a Christie's árverésén, és ezzel e munka lett minden idők legdrágább akción elkelt műalkotása. Eddig.