A crewman signals another ship of an Allied convoy across the Atlantic from the U.S. to England, 1942.

A 2013-as év Capa évfordulója, kiállításai és publikációi, továbbá a korábbi évek tárlatai után túlzásnak tűnhet arról beszélni, hogy maradt még ismeretlen terület Capa munkásságában, maradt még valami, ami izgalmas, új és szép. A New Yorki International Center of Photography január 31-én nyílt kiállítása azonban épp erről szól, ezt mutatja be. A színes Capát. Olyan színes fotókat láthatunk a mestertől, amelyek nagy részét eddig soha nem publikálták, soha nem láthattuk.

A Capa in Colour c. kiállítás kurátora Cynthia Young elmondása szerint az ICP több mint 4000(!) színes Capa negatívot őriz a legváltozatosabb formátumokban, méretekben, a kisfilmes mérettől a középformátumún keresztül a síkfilmesig (4×5”). Ebből a hatalmas anyagól állították össze a mostani lenyűgöző kiállítást.

Ernest Hemingway and his son Gregory, Sun Valley, Idaho, Oct. 1941.

Mint megtudtuk, Capa az 1930-as évektől haláláig színes filmre is fotózott, a nyakában általában több fényképezőgép is lógott, különböző filmmel töltve, így nagyon sokszor ugyanazt a jelenetet, ha lehetősége adódott rá, lefényképezte fekete-fehér és színes negatívra is.

Children play in the Gustav Vieglund Sculpture Park, Oslo, Norway, 1951.


A képeket nézve olyan érzésünk támad, mintha bepillantást nyernénk egy új és más világba. Mintha a valóság most tárulna először a szemünk elé. Hajlamosak vagyunk ugyanis úgy gondolni múltunkra, ahogy azt a fotográfia nagy klasszikusai, nagy fotóriporterei nekünk megmutatják, megmutatták: fekete-fehérben. Csak ezeket a fantasztikus és valóban élő színes felvételeket nézve döbbenünk rá, hogy amit korábban láttunk, ismerünk, az egyfajta absztrakciója pusztán a valóság millió színű szövetének.

Members of an American armored division posing with a tank, Tunisia, May 1943.

Csak remélni tudjuk, hogy egyszer feldolgozásra kerül a teljes Capa életmű, és ha nem is kiállításon, de egy weboldalon végigböngészhetjük majd a fekete-fehér mellett a teljes színes képanyagot is. Most már biztosan lehetünk abban, hogy tartogat még meglepetéseket és további esztétikai gyönyörűséget ez az igen komoly fotográfiai életmű.

A mechanic signals for takeoff to an Allied pilot before a raid over Occupied France, England, 1941.


German cemetery, near El Ouina airfield, Tunisia, May 1943.


The French Camel Corps, the Meharists, practicing maneuvers in the desert, Tunisia, 1943.

British soldiers watching a boxing match on a troop ship from England to North Africa, 1943.

Pablo Picasso playing in the water with his son Claude, Vallauris, France, 1948.

Sailing race, Lofoten Islands, Hankoe, Norway, 1951.

Jetty, Biarritz, France, Aug. 1951.

Lapp family, Norway, 1951.


Montmartre, Paris, 1952.

On the road from Namdinh to Thaibinh, Indochina, (Vietnam), May 1954.