Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Újabb rekord az aukciós bizniszben

Andy Warhol


A Christie's simán, különösebb erőlködés vagy extra szenzáció nélkül beállította minden idők egyetlen aukción elért legmagasabb bevételének rekordját. Laza csuklómozdulattal 744,9 millió dollárt tett zsebre május 13-i, természetesen New Yorkban tartott aukcióján. Csak emlékeztetőül, 2013 novemberében ugyancsak a Christie's állította be az eddigi csúcsot 691,5 millió dollárral.

0 Tovább

Van, aki röhög a lufikutyán. Más milliárdokat ad érte

Warhol már 26 éve halott, de egyre sikeresebb. 2013 top 10 háború utáni és kortárs művészeti eladási listáján három műve is szerepel, és ezzel minden kétséget kizáróan övé az év virtuális pénzügyi pálmája. De nemcsak Warhol teljesített jól idén, a számok alapján a 20. századi művészet soha nem látott erővel gyalulta le az aukciós piacot.

0 Tovább

Egyre többet fizetnek ugyanazokért a művészekért

Jean-Michel Basquiat

Soha nem volt még akkora pénzmozgás a művészeti piacon, mint a múlt héten. Szinte földindulásszerű, mennyi aukciós rekord és mekkora bevételek születettek összességében a nagy házaknál. Az eredmények nem csupán a kiemelt alkotók csúcsműveinek rekordárából, hanem a kiemelkedő átlagárakból adódnak össze.

A művészeti piacot is érintő válságot elfelejthetjük, a piaci művészeti kánon azonban stabilnak tűnik, nem születtek meglepetések abban a tekintetben, hogy mely alkotók képeiért adtak hatalmas összegeket.

0 Tovább

Andy Warhol belefirkált egy indián népművészeti alkotásba

indián szőttesAz összes figura, amelyik a szőttesen piros, Andy Warhol keze nyoma (fotók: vb)

Andy Warhol köztudottan nem sokat foglalkozott olyan fogalmakkal, mint például eredetiség, de egy amerikai kiállítás tanúsága szerint a más művébe való belefirkantás sem állt tőle távol. Olyannyira nem, hogy ha úgy tetszett neki jobban, fogta a filctollát és simán beleszínezett egy indián szőttesbe. A fenti 1875-1885 között készült szőttesen például az látható, ahogy a figura felsőtestét beszínezte csíkosra. A szőnyeg ismeretlen szerző munkája, mert az indiánok egészen az elmúlt évtizedekig nem szignózták alkotásaikat.

0 Tovább

Andy Warhol harminc évre elfeledett portréit állítják ki New Yorkban

Steve Wood: Andy Warhol, 1981 (részlet)

Először állítják ki azokat a fotóportrékat Andy Warhol amerikai pop art legendáról, amelyek több mint harminc évig porosodtak készítőjük irattárában: a New York-i tárlat május 2-án nyílik.

0 Tovább

Warhol a ruszin, az amerikai, a német, az osztrák

Andy Warhol: Cím nélkül (Női fej), 1957 körül

Két kiállítása is nyílt Andy Warholnak a közelmúltban Európában. Az egyik művészetének szláv gyökereit igyekszik feltárni, a másik többször is újrafelfedezett korai rajzait mutatja be.

0 Tovább

KUNSZT

blogavatar

Nem nagy kunszt.

Utolsó kommentek