Munch nyomai után kutatva (Fotó: The Art Newspaper)

Petter Olsen, a Sikoly egyik változatát tavaly májusban 120 millió dollárért eladó norvég milliárdos úgy tűnik, tartja magát ígéretéhez, miszerint a befolyt összeg egy részéből múzeumot hoz létre Hvistsenben, ahol Edvard Munch (1863-1944) Berlinből visszatérve 1910-től haláláig lakott. Nemrég régészek tárták fel Munch egykori házának környékét, a festő nyomait keresve.

A több ezer lelet közül a festékes tubusok, tetőcserepek és a rengeteg háztartási szemét bizonyult a legértékesebbnek, hiszen ezek segítségével a kutatók bepillantást nyújthatnak a híres festő mindennapi életébe. A legnagyobb találat Munch műtermének alapja volt, amely mindössze 10 centiméter mélyen lapult a föld alatt. A műtermet, mint Stefan Docksjö, az Olsen tulajdonolta Ramme Gaard gazdaság igazgatója elmondta, egyelőre nem rekonstruálják, de a legszebb leleteket kiállítják a jövőre megnyitó hvistseni Munch Múzeumban.

Leletek a feltárásról (Fotó: The Art Newspaper)

A helyszínen idén szeptember 23-án, még az új múzeum átadása előtt nyílik egy időszaki tárlat Edvar Munch visszatérése Rammébe - 100 évvel Berlin bevétele után címmel, ahol az 1913-ban Berlinben kiállított művei lesznek láthatók, számolt be a hírről a The Art Newspaper.