A 2009 tavaszán alapított és kétévente meghirdetett Esterházy Művészeti Díjat «sponsored by UNIQA» november 28-án adták át a Szépművészeti Múzeumban. Kaliczka Patrícia, Kovács Olívia és Csató József kapták meg az egyenként 5000 euróval járó díjat.

Az első körben benyújtott 196 pályázatból 13 művésznek adtak lehetőséget, hogy kiállítson a Szépművészeti Múzeum ION-Piramisában. Közülük választotta ki a zsűri az Esterházy Művészeti Díj «sponsored by Uniqa» díjazottait. A 2009-ben létrehozott Esterházy Művészeti Díjat negyven év alatti magyar festőművészek kaphatják meg. A fejenként 5 000 euróval járó díjat minden
második évben, legalább két, legfeljebb három művésznek ítéli oda a független szakmai zsűri.

A független szakmai zsűri idén Kaliczka Patríciának, Kovács Olíviának és Csató Józsefnek ítélte oda a díjat. Méltatásuk a következőkben olvasható.

Kaliczka Patríciáról (1988, Balassagyarmat) Rieder Gábor zsűritag: „Fiatal képviselője az új típusú festői érzékenységnek, amelyet egymásra rétegzett szürreális emlékmontázzsal egészít ki szuggesztív művészi víziójában.”

Kovács Olíviáról (1986, Budapest) Hegyi Lóránd zsűrielnök: „Realizmusa egy jelentős hazai festői pozíció folytatása, mely egyszerre reflektálja a kortárs hétköznapi élet banálisnak tekintett jeleneteit és a fotórealizmus tradícióját.”

Csató Józsefről (1980, Mezőkövesd) Fenyvesi Áron zsűritag: „Ösztönös, festészeti, kompozicionális, konvenciókerülő neoprimitivizmusa és élénk, felüdítő paszteles kolorittal létrehozott figurái elismeréseként díjazza a zsűri.”

A Szépművészeti ION-Piramisában január 5-ig tekinthetők meg a tizenhárom kiállító művész, köztük a nyertesek munkái. A tizenhárom kiállító művész: Batykó Róbert, Csató József, Galambos Áron, Jagicza Patrícia, Kaliczka Patrícia, Karsai Dániel, Kis Róka Csaba, Kovács Olívia, Nemes Márton, Pintér Gábor, Szabó Klára Petra, Szinyova Gergő, Zékány Dia.