Salvador Dalí illusztrációja az Alice Csodaországbanhoz

Az Openculture.com időről időre leközöl egy-egy posztot, amelyben Salvador Dalí szépirodalmi művekhez kapcsolódó illusztrációit mutatja meg, legutóbb azt, amit a Macbeth-hez készített 1946-ban. Emellett, hogy teljesebb legyen a kép, megmutatjuk, amit '69-ben Alíz Csodaországbanhoz, és az '57-ben az Isteni színjátékhoz készített.

Macbeth

Bár a darab maga nem kifejezetten szürreális, mégis magában hordozza azokat a pszichológiai folyamatokat, erőszakot és ragyogást, amelyek Dalí tizenkét illusztrációján megjelennek. Bonyolultságuk és különlegességük a valóság elemeit kicsavarják, ijesztővé és sejtelmessé teszik. Még több képet és információt találhatunk a Salvador Dalí Book Collector bejegyzésében, illetve a liveauctioneers oldalán.  

Alíz Csodaországban

Dalí a könyv minden fejezetéhez készített egy négyszínű címlapot (a legfelső képen egy ilyen látható) és egy színes illusztrációt. Az enyhén LSD-s (rém)álomra hajazó képeket Dalí egy különleges technikával, heliogravure-rel tette hatásosabbá és pszichedelikusabbá. 

Isteni színjáték

A tervek szerint Dalínak 100 akvarellt kellett volna festenie olasz kormány megbízásából Dante születésének hétszázadik évfordulójára. Azonban az együttműködés megszakadt, amikor az olaszok megtudták, hogy az egyik legjelentősebb irodalmi művüket a kormány egy spanyol kezére akarja játszani.

Dalí mégis elkészítette az illusztrációkat, majd átadta őket sokszorosításra. A mesteremberek öt éven keresztül karcolták a rajzait falapokra, az elkészült kiadványt a mai napig be lehet szerezni az interneten. Még több kép itt.

via: openculture.com