Két hónapja tart az egyre véresebb, brutálisabb és egyelőre úgy tűnik, kilátástalan tüntetés- és összecsapássorozat Ukrajna fővárosában, Kijevben. A helyzet eszkalálódása ezen a héten már elérte Ukrajna Nemzeti Művészeti Múzeumát, amely a Grusevszkaja utcán a tüntetések epicentrumától karnyújtásnyira található. A múzeum január 21-én a közösségi oldalán bejelentette, hogy minden kiállítása ideiglenesen zárva és minden esemény elhalasztva.

A múzeum épületét szinte körülöleli a tüntetés, a legváltozatosabb összetételű barikádok, tüntetők és rendőrök tömegei veszik körül, kavarognak körülötte, megközelíteni gyakorlatilag lehetetlen. A melegedők gyakran tüzet gyújtanak a lépcsőin. A környéket gyakran elborítja a könnygáz, továbbá a Molotov-koktélok roncsai, gumilövedékek és a legváltozatosabb házi készítésű fegyverek és romok, törmelékek.

Ukrajna Nemzeti Művészeti Múzeuma

A múzeum a tegnapi napon kétségbeesett közleményben kérte mind az állami szerveket, mind a tüntetőket, hogy védjék a múzeumot, a benne felhalmozott kulturális örökséget, a mintegy 40.000 darabot számláló műkincs együttest. Megemlítik, hogy a múzeum 115 éves története alatt jó pár forradalmat, háborút túlélt úgy, hogy a harcoló felek tiszteletben tartották az épület épségét és műkincseit.

A múzeum most