Eddig ismeretlen Rembrandt rézkarcot találtak a Skót Nemzeti Galériában. A felfedezés különössége, hogy éppen a fordítottja a művészeti világ mostanában már szinte szokványossá váló történeteinek, amikor is híres, ismert képekről derül ki, hogy hamisítványok. Ahogy ez a közelmúltban megesett az amerikai absztrakt expresszionizmus legnagyobb mestereinek műtárgypiacon forgó munkáival, amelyekről sorban bizonyosodott be, hogy ügyes hamisítványok. A most megtalált Rembrandt képről viszont eddig azt hitték, hogy puszta másolat.

A galéria egyik kurátorának éles szeme kellett a felfedezéshez. Dr. Tico Seifert a Rembrandt munkáinak másolatait tartalmazó dobozok anyagának átnézése közben lett figyelmes egy vörös tintával készült rézkarcra. A legtöbb másolat, mint ahogy az eredeti rézkarcok nagy többsége is, fekete tintával készült, a vörös tintás rézkarcok igen ritkák. A kurátor gyanúja tovább nőtt, amikor észrevette, hogy a másolatokkal ellentétben, amelyeknél a kép fordított, ezen a munkán nem volt az.

Dr. Tico Seifert a réckarccal

A következő lépésben Dr. Tico Seifert felkereste Rembrandt munkáinak legnagyobb szakértőit és a rézkarcai teljes katalógusának elkészítőit Amszterdamban. Kollégái megerősítették, hogy a rézkarc eredeti, továbbá azt, hogy teljesen egyedi nyomat, és eddig számukra is ismeretlen volt, így nem szerepel Rembrandt rézkarcainak életmű katalógusában sem.

Rembrandt: Önarckép, 1661.

A portré Jan Cornelis Sylvius (1564-1638) prédikátort ábrázolja, aki Rembrandt feleségének, Saskia van Uylenburghnak volt a rokona. A rézkarc kivételes értéket képvisel, piaci ára hasonló lehet ahhoz a rézkarcéhoz, amely Jan Uytenbogaertt ábrázolja, és jelenleg 4 millió angol fontért árulják (1,5 milliárd forint).