Daniel Liebeskind és csapata, melyben a világhírű fotós, Edward Burtynsky is ott van, tervei alapján fog nemsokára felépülni a kanadai National Holocaust Monument Ottawa központjában, jelentették be a napokban. Az emlékművet a tervek szerint 2015 őszén fogják felavatni.
Liebeskind tervezte többek között, a berlini és a koppenhágai Zsidó Múzeumot, a Denver Art Museumot, és 2003-ban az ő tervei nyerték el a World Trade Center újjáépítésére kiírt pályázatot.

Mostani terve komplex módon integrálja az építészetet, a tájrendezést és művészetet. A műemlék terve alapvetően a Dávid-csillagból mint szerkezeti elemből indul ki. A csillag Liebeskind dekonstruktivista felfogásában azonban szétrobban, horizontálisan és vertikálisan szétcsúszik, megsokszorozódik.

A megsokszorozódott háromszögekből álló forma szinte elemi erővel szakítja szét a teret, élei mintha folyamatosan távolodnának egy talán nem is létező középponttól. Az emlékmű teste mintha egy hatalmas sebet ejtene a tájon. Az elképzelés a holokauszt által a történelmen és egy népen ejtett soha be nem hegedő sebet, az el nem halványuló, szétsugárzó fájdalmat, szenvedést idézi fel.

Háromszög alakú terei a koncepció szerint a holokauszt alatt elpusztított különböző népcsoportokat jelképezik.