Szovjet némafilm plakátok a londoni Gradban (Gallery for Russian Arts and Design)


Egyre több a szimbolikus hurok Putyin nyaka körül. Most Skócia kormányának szóvivője jelentette be, hogy országa nem vesz részt az orosz-brit kulturális keresztév egyetlen programjában, eseményében sem. A bojkott oka politikai, Skócia így tiltakozni a Krím orosz megszállása, továbbá a maláj gép lelövése ellen, amelyben az orosz részvétel egyértelműnek tűnik számukra is.

Az orosz-brit kulturális keresztév egyfajta furcsa léghajóvá kezd válni, mert menet közben egyre több program, esemény és résztvevő hagyja el politikai okból a hajót, de a hajó ettől nem magasabbra emelkedik, hanem süllyed. Nem lett Young British Artists (YBA) kiállítás Moszkvában, nem lesz AES+F csoport kiállítás Londonban, a skót részvétel is ugrott, és messze még az év vége.

A kulturális keresztév bejelentése a Science Museumban

A keresztév egyik szervezője, a British Council óvatosan és visszafogottan kommentálta a július 27-én, a Herald Scotlandban megjelent hírt a skót visszalépésről. Ahogy a British Council szóvivője elmondta, természetesen ők is aggódnak az ukrajnai események miatt, de azt gondolják, hogy épp amikor a politikai és diplomáciai események bonyolulttá, feszültté válnak két ország között, akkor a kultúrának egyfajta közvetítő, békítő szerepe is lehet. Megértik és tisztelik Skócia visszalépését, de úgy gpngolják, a British Council nem politikai szervezet, célja az emberek, államok közötti kultúrális kapcsolat szorosabbra fűzése. Reményeik szerint a keresztév további programjai a továbbiakban a tervek szerint folynak majd. Az skóciai orosz konzulátus nem komentálta a hírt.

A skót bojkottnál is nagyobb súlyú azonban a július 24-i lengyel bejelentés, miszerint az egész, 2015-re tervezett lengyel-orosz kulturális keresztév elmarad, mert Lengyelország, ugyancsak politikai okokból nem kíván részt venni benne. Konkrét érvként  Malgorzata Kidawa-Blonska lengyel kormányszóvivő is megemlítette a maláj utasszállító tragédiáját.