Matisse Odalisque a la Culotte Rouge (1925) c. képe tegnap visszatért otthonába, a venezuelai Caracas Museum of Contemporary Artba, ahonnan még 2000-ben lopták el. A történet számtalan mókás és kínos elemet, főként baklövéseket tartalmaz, ám a végkifejlet kárpótol mindezért.

A képlopás történetének egyik legkínosabb, azóta sem felderített elemei: hogyan lopták el a képet, és főképp, hogyan történhetett meg, hogy a múzeum a képlopást csak két év múlva vette észre!? A profi tolvajok ugyanis készültek. Elemelték a Matisset, és a helyére egy hamisítványt tettek, ami két évig végezte is a dolgát, megtévesztett  mindenkit, így egészen fantasztikus méretű egérutat biztosított a tolvajoknak.

fotó: Reuters


A történet bakiparádé-sorozata azonban nem állt meg itt, hanem folytatódott, igaz, most a tolvajok, vagy a tolvajoktól a képet megvásárló és továbbadni igyekvő zsenik által. 2012-ben egy miami beachi szállodában egy fedett FBI-ügynöknek próbálta a most bebörtönzött két fickó közül az egyik eladni a képet, potom 740.000 dollárért. A kép 3 milliót ér.

fotó: Reuters


A történet innen már unalmas, a két, egyébként gyönyörűszép (hosszú) nevű zseni, Pedro Antonio Marcuello Guzman és Maria Martha Elisa Ornelas Lazo ül. A kép hosszadalmas azonosítási és repatriálási procedúrák után, július 7 óta a múzeumban. Állítóleg szép, hibátlan állapotban.