A Paolo Ulian és Moreno Ratti által megalkotott Introverso 2 az a típusú tárgy és ötlet, amire csak a fejünket fogjuk, miért nem jutott ez már korábban valakinek az eszébe?! Az ötlet egyszerű, végy egy márvány vázát, és ha unod a stílusát vagy egyszerűen csak dühös vagy valamire, valakire, fogj egy kalapácsot és ess neki. Légy a vázád szobrásza! Alkoss vázaszelfit!

A minket körülvevő tárgyak ugyanis arcképek, önarcképek, tulajdonosukról árulnak el számtalan dolgot, hát még egy olyan tárgy, amely tulajdonosa kéznyomát, pontosabban kalapácsának nyomát viseli magát?!

Az Introverso 2 két különböző tárgy és design egy testben. Döntés kérdése, melyiket választom. Persze, a kalapácsos verzió csak a szabadság illúziójával kecsegtet, mert természetesen a másik vázatest preformált, előre eltervezett, bemetszett a márvány, és többé-kevésbé irányított a tulajdonosi szobrászmunka.

Többé-kevésbé. Mivel, ahogy a képeken látjuk, bárhol megállhatunk az alakításban, nem muszáj minden márványlapot levernünk, és nem azonos mértékben, és nincs két egyforma ütés, és repedés, törés sem. Így, bár irányított a munkánk, a végeredmény mégis egyéni, biztosak lehetünk benne, hogy nem lesz két teljesen egyforma váza.

Azt is megtehetjük, és gyanúm szerint, a konzervatív és nem interaktív verziót választják majd többen, azaz megelégszünk az első vázával, amelyben ott szunnyad a másik váza teste, másik váza lehetősége.

Az Introverso első verziója

Ugyanezt a szellemes koncepciót követte az Introverso eredeti vagy első verziója is, más formákkal, továbbá ott a koncepcióhoz, ill. a vázához járt egy kis, vázaként is alkalmazható kalapács is.