Egy igazi Kunsztblog nap műtárgya bukkant fel Kecskeméten, a városháza falán. Egy Horthy Miklóst ábrázoló pompás falfestmény. A hírek szerint a terem festményeinek, falainak a tiszításakor került elő.

A történet szerint Pándy Lajos festette a képet 1944 körül, mérete kb 295×228cm, és elkészülte után nem sokkal, 1945 után már eltakarhatták, lefesthették, ami festés alatt fedezték nemrég fel a képet. A kép a kormányzó 1920-as kecskeméti látogatását ábrázolja csodálatosan vérbő, naiv stílusban.

Ujvári Sándor/MTI fotója

Pompás, ahogy a Horthy mögött álló alabárdosok kérlelhetetlen szigorral néznek szembe a kormányzó előtt álló küldöttséggel, mintegy lepattintva szemükkel a legkisebb ártó gondolatot és szándékot.

A gyerekek ezzel szemben megható csodálattal néznek fel  a nagy emberre, ahogy majd minden politikai fotón, fesményen majd minden gyerek. A gyerek ugyanis a legkiválóbb politikai nyersanyag a világon.

A Horthyval szemben álló küldöttség követendő gyávasággal és szerénységgel lapul, törpül, zsogorodik, görnyed el és le a feszes tartással, nemes arcéllel, pompás mellkassal, mégis laza tartásban álló félisten előtt. Csodálatos, ahogy a gyerekek mögött álló csokornyakkendős figura szinte félve sandít a Napra.

A teret a kormányzó alakja uralja (le), az emberek szinte heringekként tömörülnek a jobb oldalon. Megemlítendő még az alabárdosok szinte emberfeletti alakja. Továbbá, hogy Horthy jobb lábánál kicsit meggyűrődik a piros szőnyeg. Ami talán a festő rejtett politikai ellenvéleményét hivatott kifejezni. De ezt már sohasem tudjuk meg.

Ujvári Sándor/MTI fotója

A festmény előtt azonban függöny van, lesz, közgyűlések, esküvők és más esemény idejére behúzva. Vajon, mikor nyitják szét? Éjszaka? Hogy levegőzzön kicsit? Szép kép, na. Udvari festészet rulez!