2 perc alatt vitte el kedden, a Sotheby's new yorki árverésén egy ismertelen, telefonon licitáló gyűjtő az egycentes magentát, a világ leghíresebb bélyegét. 9,5 millió dollárt, azaz kb. 2 milliárd forintot adott érte. Soha ennyit nem fizettek bélyegért.

A korábbi aukciós rekord az 1855-ös Treskilling Yellow nevű svéd bélyegért kifizetett 2,2 millió dollár volt, 1996-ban.

A picike, 29 x 26 mm méretű British Guiana 1 cent Magenta egy évvel későbbi, 1856-ban Brit-Guyanában készült és egyetlen példány létezik belőle a világon.  David Redden, a ház alelnöke szerint ez a legdrágább tárgy a világon, ha a súlyát nézzük. Első tulajdonosa egyébként egy 12 éves skót kisfiú volt.

A Sotheby's fontosnak tartotta még közölni, hogy ez az egyetlen jelentős és ritka bélyeg, ami hiányzik a brit királyi család bélyeggyűjteményéből. Szerintem sürgősen gyűjtést kellene indítani a család hozzásegítésére e csodás kis bélyeghez, melyért oly olthatatlan és nemes vágy hajtja őket.

Persze, céltalan, bár kellemes időtöltés gonoszkodni, a gyűjtő mint olyan, különös emberfajta. Ha úgy nézem, gyönyörű ez a kis bélyeg, ha nem úgy, jelentléktelen papírfecni. Gondolkodás teszi azzá.