Okwui Enwezor és Orlan

A Velencei Biennále igazgatótanácsa kijelölte a 2015-ben megrendezendő 56. Velencei Biennále igazgatóját, aki Okwui Enwezor lett.  Enwezor egy 2011-es 100-as listán a művészeti világ 52. legbefolyásosabb embere volt. Idén februárban a Ludwig Múzeumban tartott előadást A marginalitás elméleti és kritikai problémái napjaink művészetében címmel.

Enwezor, a nigériai születésű  kurátor, teoretikus, művészettörténész, kritikus  pályafutása több mint impresszív. Művészeti igazgatója volt többek között a 2. Johannesburgi Biennálénak (1997), a 12. documentának (2002), és a Dél-Koreai 7. Gwangju Biennálénak (2008). A világ majdnem minden nagy múzeumában és galériájában kurátorkodott és kurátorkodik, a Guggenheimtől a Tate-en át a MoMa-ig. 2011 óta a müncheni  Haus der Kunst igazgatója.

Alapítója és szerkesztője az NKA: Journal of Contemporary African Art c. folyóiratnak. Több fontos könyv szerzője: Chika Okeke-Agulu-val közösen: Contemporary African Art Since 1980 (2009), Antinomies of Art and Culture: Modernity, Postmodernity, Contemporaneity (2008), Reading the Contemporary: African Art, from Theory to the Marketplace (1999).

Okwiu Enwezor a LUMÚ-ban, fotó: Földi Imre, MTI

Személyében egy a lokális problémákra, kontextusokra, és nyilvánvalóan a koloniális diskurzusra erőteljesen és érzékenyen odafigyelő igazgatót választott a biennále igazgatótanácsa, így várhatóan az 56. Velencei Biennále is izgalmasnak és sok szempontból formabontónak ígérkezik majd. Remélhetően nagyobb teret és szerepet kapnak majd az Európán és Amerikán, azaz a nagy és domináns diskurzusokon kívüli művészeti beszédmódok, gyakorlatok és problémafelvetések.