Egy picike, mindössze 2400 lakosú brit sziget, Alderney lakói 2012-ben elhatározták, hogy befejezik a Bayeuxi kárpitot, aminek éppen a vége hiányzik, elveszett. Belecsaptak hát a hímzés lecsójába és a végeredmény a Bayeux Tapestry Museumban látható szeptemberig, az immár teljes kárpit, a maga kb. 73 méterével.


A Bayeuxi falikárpit 1070-1082 körül keletkezett, kb. 10 év munkája lehet benne, és képekben meséli el az Angliában 1066-ban és akörül történt durva eseményeket. Egy oldszkúl akciófilmet látunk, azt, ahogy a normannok lezúzzák Angliát. A kárpiton szinte minden ott van, a nevezetes hastingsi ütközet is. A normann hódítás 48-53 cm magasságban és kb. 70 méter hosszan elbeszélve.

A kárpit többek között tartalmaz: 626 emberi alakot, 202 lovat, 55 kutyát, 505 egyéb állatot(!), 49 fát, 37 épületet és 41 hajót. Azt egyelőre nem tudjuk, a friss toldás mennyire dobja meg a statisztikai adatokat. De engem például érdekelne az 505 egyéb állat, továbbá az azonosítatlan vagy azonosított tárgyak halmaza.

Alderney egy picike sziget a La Manche-csatornában, egyébként 1066-os normann hódítás, amelynek lakóit egyszer csak elkapta a hímzőőrület. Pontosabban egy Kate Russel nevű kedves könyvtároskisasszonyt, aki a sziget 2400 lakójából képes volt 416 embert rávenni a Bayeuxi kárpit elveszett végének pótlására.

A kárpitból mindössze kb. 3 méternyi rész hiányzott, a hastingsi csata utóélete és Vilmos megkoronázása. Az események adottak voltak, a hímzők és az őrület is, nekiestek tehát, amennyire lehetett korhű anyagokkal, eszközökkel és technikával a befejezésnek. Kb. 1 év alatt kész lett a és mindenki csodájára jár azóta.

Az egyébként fantasztikusan szimpatikus hímzési téboly érzékeltetésére, ami elkapta a szigetlakókat, elég annyi, hogy az egyik hölgy úgy ír a hímzérsől, hogy az olyan, mint a drog. Elmeséli, hogy azt mondta egyszer a férjének, bemegy a könyvtárba egy fél órát hímezni és két és fél óra múlva keveredett elő. Az eset a tipikus és nem a különös események közé tartozott.