Váli Dezső: Századfordulós műterem, 2010 (A/10/59)


Egyre csökken a követési távolság a magyar aukciós piac és a nemzetközi között. A Virág Judit Galéria december 15-i árverése arról tanúskodik, hogy a magyar műtárgypiac is a háta mögött hagyta a válságot és talán végérvényesen magához tért. Ezt nemcsak a kiemelkedő áron elkelt tételek bizonyítják, hanem, ami talán leglényegesebb, a középmezőny, a sok-sok megbízhatóan magas áron (4-10 millió forint között) elkelt műtárgy, és talán az, hogy az aukción alig maradt el nem adott mű.
A magyar piac sajátossága, hogy a kimagasló tételek és a középmezőnybe tartozó képek jó része második világháború előtti, sőt, inkább első világháború előtti, körüli munka. A második világháború utáni korszak kevésbé vonzó és a valóban kortárs művészet egyelőre még nem igazán tűnik izgalmasnak a gyűjtők szemében. Aminek azonban örülni kell, az az, hogy vásárolnak, továbbá, egyéb információk szerint feltűnt egy új, relatíve fiatal, de tudatosan vásárló gyűjtői réteg, csoport a műtárgypiacon.

Az aukción legnagyobb áron, 50 millió forintért Nemes Lampérth József  Városligeti részlet képe kelt el, ezt követte szorosan, egy 40 milliós leütéssel Vaszary János Nő, virágos kalapban c. képe, majd Gulácsy Lajos Legenda (Tristán és Izolda) c. munkája 36 millióért. 26 millió forintot fizettek egyenként két képért is, Paál László Szélfútta fák és Dénes Valéria Lelátás az István toronyból c. képeiért.

Nemes Lampérth József: Városligeti részlet, 1912

A középmezőnyben egy Szinyei Merse Pál képet, a Vadrózsabokor (Csipkerózsika-bokor) c. találjuk, 17 millióért, Kádár Béla Három grácia és Mattis Teutsch János Hajladozó fák c. képeit 16-16 millió forintért, és Gulácsi gyönyörű Firenzei lányát 13 millióért vásárolták meg.

Vaszary János: Nő, virágos kalapban


Jó áron keltek el Mednyánszky-képek is, az Uszályok 12 millióért, a Menekülők 10 millióért, a Práterben 7 millióért, a Havas hegycsúcs és a Hóolvadás 6,5-6,5 millióért ment el.

Gulácsy Lajos: Legenda (Tristán és Izolda), 1903-1904 között


Semmiképp sem a futottak még kategóriába sorolható Vaszary Lila virágokja 10 millióért, és Szőnyi István A Duna Zebegénynél 9,5 millióért. A nagyon nagy nevek közül Rippl-Rónai József Kalapos hölgy portréja 7 millióért, Csók István Dolce far niente c. képe 4,6 millióért talált gazdára.

Dénes Valéria: Lelátás az István toronyból, 1908


Összesen három kortárs, még élő magyar művész munkái szerepeltek vegyes sikerrel az aukción. Lakner László Hajógyári hegesztők c. művét 9,5 millióért vitték el, Konkoly Gyula két képe közül egy nem kelt el, a Vásártéri Madonna c. képért pedig 2,5 milliót fizettek. Váli Dezső két képe közül egy szintén bent maradt, a másik, a Századfordulós műterem 600 ezer forintért kelt el.

Lakner László: Hajógyári hegesztők, 1959

Gulácsy Lajos: Firenzei lány, 1904


Összegezve: egy nagyobb felélénkülésnek, egy komolyabb piaci mozgás kezdetének lehetünk tanúi itthon is.

Szinyei Merse Pál: Vadrózsabokor (Csipkerózsika-bokor), 1910 körül