Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Nehéz lehet virágnak lenni Budapesten

Fotó: Szabó Balázs [origo]

Március 21-én este megnyílt Tóth Szilvi fotós 2009 óta folyamatosan készülő virágos projektje, a Flower Power a Várfok Project Roomban. Most ne Mapplethorpe műtermi tökéletességére, de ne is Anne Geddes rózsaszirmos cukiságára gondoljunk.

0 Tovább

A szent kukkolás emlékművei

Icko Dávid: There is Hopper in the Woods, 2012 (Fotó: Hajdú D. András)

A dioráma egy majd kétszáz éves műfaj, amely az utóbbi évtizedekben finoman szólva sem volt a képzőművészeti érdeklődés homlokterében. A dioráma műfaja ettől függetlenül él és virágzik, ahogy ezt a Chimera-Projekt Is This Real? című kiállítása is bizonyította.

0 Tovább

23 év után azonosították a bostoni műkincsrablókat

A Vermeer és a Rembrandt-kép hűlt helye a bostoni Isabella Stewart Gardner Múzeumban (Fotó: Keith Meyers/The NY Times)

Az FBI március 17-én kiadott sajtóközleményben jelentette be, hogy 23 év után azonosította az 1990. március 17-én a bostoni Isabella Stewart Gardner Múzeumot kirabló tetteseket, ugyanakkor az eltűnt műtárgyak - többek között Rembrandt, Vermeer, Degas és Manet képei - pontos hollétéről nem tudnak és a nyomravezetőnek járó 5 millió dolláros díj továbbra is érvényben van.

0 Tovább

Művészet egyszerűen

Outmane Amahou francia grafikus és designer minimalista posztersorozatban ábrázolta a történelem legfontosabb művészeti irányzatait. Néhány darab a dadaizmustól a pop artig lent látható, a teljes kollekció a cikk végén.

dadaism

0 Tovább

A kritikus tömeg mostanra állt össze

Fotó: Nagy Attila [origo]

A művészet nemcsak sokba kerül, de sokat is termel. Bencsik Barnabásnak öt év után járt le megbízatása a Ludwig Múzeum igazgatójaként, de úgy volt kénytelen átadni posztját, hogy az intézmény felelős vezetés nélkül maradt. Bencsiket a Nemzeti Szalonok rendszere a Petőfi Csarnok bolhapiacára emlékezteti, szerinte azonban az embereknek nincs ideje ezerszámra képeket nézegetni. Interjú.

0 Tovább

Megtaláltak egy Rembrandtnak tulajdonított ellopott festményt

Rembrandt van Rijn (?): A művész apja, 1630

A szerb rendőrség megtalálta Rembrandt egyik, hét évvel ezelőtt ellopott festményét - írta kedden a vajdasági sajtó.

0 Tovább

Batman és Superman nemzeti kincsek lettek

Christian Bale és jelmeze a Sötét Lovagban, 2012. Ez a jelmez nem lesz látható a Smithsonian Amerika-történeti Nemzeti Múzeumban

Batman maszkja, Superman köpenye és Macskanő testhezálló dressze ezentúl a washingtoni Smithsonian Amerika-történeti Nemzeti Múzeumban tekinthető meg. A Warner Bros. Pictures filmstúdió ugyanis a gyűjteménynek ajándékozta a filmvászonról ismerős jelmezeket.

0 Tovább

Túl kicsi volt a Műcsarnok

Nok Gyula: A Fővárosi Múzeum IX. számú terme, metszetek és festmények, 1912 (A Budapesti Történeti Múzeum engedélyével)

Nem a Hősök terén álló épület volt Budapest első Műcsarnoka. A városligeti Olof Palme-ház volt az első, amely nem túl ideális tereinek köszönhetően csupán 10 évig volt a hazai és külföldi alkotók alkotásait bemutató intézmény otthona. Áttekintjük az épület korai történetét és eddig publikálatlan képeket is bemutatunk.

0 Tovább

James Franco életéről forgat filmet Marina Abramovic

James Franco és Marina Abramovic a MoMA-ban szemeznek, (MARINA: The Documentary Film, 2010)

A performansz-művészet nagyanyja az Elle Magazinnak nyilatkozta a múlt héten, hogy filmet tervez egy hollywoodi figuráról, aki szerinte korunk legérdekesebb színésze. Abramovic szerint James Franco mindenféle határt átlép és számára a folyamat sokkal fontosabb, mint a végeredmény - számolt be a hírről a Huffington Post.

0 Tovább

Időkapszula a műgyűjtő lakásából

Számos, a magyar műgyűjtés történetét, egyes gyűjtőket, vagy a jelenkori folyamatokat tárgyaló munka - legutóbb például Ébli Gábor: Műgyűjtés, múzeum, mecenatúra című tanulmánykötete (2008) - megjelenése ellenére a kérdéskör alapkutatásai eddig nem voltak elvégezve. Ezt az űrt tölti ki Takács Gábor nemrég megjelent lexikona, a Műgyűjtők Magyarországon a 18. század végétől a 21. század elejéig. A Kieselbach Galéria kiadványa több szempontból is hiánypótló munka.

0 Tovább

KUNSZT

blogavatar

Nem nagy kunszt.

Utolsó kommentek