Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A művészet is lenyomja Hollywoodot?

Egy nagyszabású londoni Leonardo da Vinci-kiállítás élőben rögzített tárlatvezetése (az Urániában is vetített Leonardo Live) után Phil Grabsky dokumentumfilmes más festőzseniket is moziba visz. Az opera, a színházi vagy balettelőadások élő vagy valós idejű filmvetítései után most a múzeumokba is bekerült a mozikamera. Grabskyt Japánban értük el, kérdéseinkre e-mailen válaszolt, többek között párhuzamot vont a világkupa szakkommentátora és egy kiállítás tárlatvezetése között.

0 Tovább

Nyúl ugrik a lángoló motorháztetőn

Andy Warhol a BMW M1-est festi, 1979 (Fotó: BMW)

"Szeretem a kocsikat, a sebességet és az adrenalint" - mondta Andy Reiben cseh képzőművész, aki április elején mutatta be Karlovy Varyban Fluidum névre keresztelt alkotását: egy kézzel festett fluoreszkáló BMW F30-ast. A kocsit egy helyi autókereskedés bocsátotta rendelkezésére, és bár sokakban felmerülhet, hogy a Fluidum a BMW Art Cars projekt része, nem az. Ennek ellenére áttekintjük az eddigi 17 art cart, amelyek közül a legutóbbit Jeff Koons készítette 2010-ben.

0 Tovább

Újra megnyílt a MoMA, 1964

Burt Glinn: Picasso Kecskéje, MoMA, 1964

1964-ben Leonyid Brezsnyev lett a Szovjet Kommunista Párt főtitkára, megjelent a Rolling Stones első albuma, a Ferencváros megnyerte 19. bajnoki címét, Jean Paul Sartre nem vette át az irodalmi Nobel-díjat, Páger Antal átvette a legjobb férfi alakítás díját a Cannes-i Filmfesztiválon, és fél év felújítás után újranyílt a Modern Művészetek Múzeuma (MoMA) New Yorkban.

A megnyitó óriási felhajtással járt, éppen csak Salvador Dali nem volt ott a díszvacsorán, mindenki más viszont igen. Az eseményről rengeteg újságíró tudósított, köztük a vizuális újságírás egyik legnagyobbja, Burt Glinn (1925-2008) a Magnum fotósa, akinek itt látható sorozata már a nagyközönség számára átadott múzeumot mutatja be, és Tom Wolfe (1931) az új újságírás atyja. A Kunsztblog az ő szűrőjükön keresztül tekint be az akkori New York-i kulturális élet egyik legfontosabb történésébe.

0 Tovább

Hopi indiánok akadályoznának meg egy párizsi aukciót

A Patun-Kachina maszk (AFP PHOTO / Miguel Medina)

Egy párizsi aukciós ház több tucat hopi indián maszkot kíván árverezni április 12-én, a hopi törzs szerint jogtalanul. Szerintük a szertartási tárgyakat kizárólag a hopi törzs tagjai birtokolhatják. A várt bevétel akár az 1 millió dollárt is elérheti. A több mint százéves tárgyakat az Észak Arizonai Múzeum igazgatója a Facebookon követeli vissza az Acoma, Zuni és Jemez pueblók indiánjainak.

0 Tovább

Lennon, a nemzetbiztonsági kockázat

A The U.S. vs. John Lennon című dokumentumfilmben idős hippik, elpocakosodott aktivisták, az FBI ősz ex-ügynökei, tisztes oknyomozó újságírók és mosolygósra öregedett politikusok mesélnek John Lennonról, a kritikusai szerint naiv háborúellenes aktivistáról. No meg Yoko Ono. A Ludwig Múzeum Az égbolt másik fele kiállításhoz kapcsolódva vetítette David Leaf és John Scheinfeld filmjét.

0 Tovább

Átlendül-e Helmut?

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Helmut Newtonnak, amikor Berlinben megvette élete első fényképezőgépét, egy rollfilmes Zeiss Box Tengort, majd elkezdett fényképezni, az első tekercs filmből csak egyetlen kép sikerült. A későbbiekben már egyre több. Bár ezt sokan vitatják. Életművéért nevezték és nevezik őt a divat-és aktfotózás megújítójának, az egyik legnagyobb 20. századi fotóművésznek, az utolsó playboynak, továbbá hímsovinisztának, szexistának, feministának és fetisisztának. A Szépművészeti Múzeumban csütörtöktől közel 250 képe látható, de az sajnos nem derül ki a kiállításból, hogy van-e valami a hájp mögött.

0 Tovább

Új csaj, új műterem

Arnold Newman: Pablo Picasso, 1954

Dora Maar, a francia-horvát származású fotográfus szerint, ha Picasso életében új nő bukkant fel, akkor minden más is lecserélődött: baráti köre, háza, háziállatai és a művészete is. Dora Maar tudta, miről beszél, hiszen 1936 és 1944 között Picasso szeretője volt, és 1937-ben ő találta számára a legendás Grands Augustins-i műtermet. Nem ez volt az első eset, hogy a 20. század legnagyobb hatású művészének egy-egy új kapcsolata új műteremmel is járt.

3 Tovább

Pszichológus helyett művészet, művészet helyett tükör

Fotó: Hirling Bálint [origo]

A Ludwig Múzeumban fél éve tartanak rendhagyó pszichológiai tárlatvezetéseket, részben azért, mert a kortárs művészet nehezen befogadható, nem tud kapcsolatot létrehozni a látogatóval. De még az is előfordulhat, hogy a művészet olyan otthoni problémákat segít megoldani, amelyekre korábban képtelenek voltunk.

0 Tovább

Jean-Michel Basquiat lakásnyi festménye került elő

Jean-Michel Basquiat a nyolcvanas évek New York-i művészvilágának egyik legkülönlegesebb figurája volt. A Puerto-Ricó-i anyától és haiti apától született Basquiat graffitisként kezdte, SAMO (Same Old Shit) néven írkálta teli New York utcáit, de pár éven belül már Andy Warhollal haverkodott és az 1982-es kasseli Documentán is kiállított. A drogtúladagolásban 1988-ban elhunyt Basquiat népszerűsége és elismertsége a mai napig töretlen, a műveiből nemrég Párizsban tartott kiállításon naponta majd' 4000 ember fordult meg, és hatalmas siker a napokban zajló retrospektív New York-i tárlat is, mi erre írtunk róla korábban.

A legfrissebb hírek szerint Amerika első színesbőrű festősztárja 25 évvel a halála után is tartogat meglepetést, egykori barátnője lakásában ugyanis temérdek munkája rejtve maradt a nyilvánosság előtt, de most nemcsak katalógusba rendezik és bemutatják, hanem aukcióra is bocsájthatják ezeket.

0 Tovább

Földönkívüli a konyhában

Madonna (Like a Virgin), 2013

Pittmann Zsófiát megihlette nagymamája konyhája, de úgy döntött, hogy nem magyar népdalokat, áldásokat és bölcsességeket hímez meg, hanem úgy tesz, mintha a falvédő sosem ment volna ki a divatból. Így került rájuk E.T., Matuska Szilveszter, Madonna és magyar űrhajósok. Interjú az alkotófolyamatról, a kalocsai női börtönről és az aranykezű Magera Éva néniről.

0 Tovább

KUNSZT

blogavatar

Nem nagy kunszt.

Utolsó kommentek