Christian Bale és jelmeze a Sötét Lovagban, 2012. Ez a jelmez nem lesz látható a Smithsonian Amerika-történeti Nemzeti Múzeumban

Batman maszkja, Superman köpenye és Macskanő testhezálló dressze ezentúl a washingtoni Smithsonian Amerika-történeti Nemzeti Múzeumban tekinthető meg. A Warner Bros. Pictures filmstúdió ugyanis a gyűjteménynek ajándékozta a filmvászonról ismerős jelmezeket.

A Smithsonian a hét végén jelentette be, hogy a múzeum állandó gyűjteménye több mint harminc filmes relikviával gyarapodott. Barry Meyer, a Warner Bros. főnöke a hollywoodi stúdióban 1942 és 2005 között forgatott 13 filmhez kötődő nevezetes tárgyi emlékeket adományozott az Egyesült Államok történetét feldolgozó Nemzeti Múzeumnak.

A látogatók Christopher Reeve 1983-as Superman III. filmjében viselt jelmezén kívül többek között Halle Berry 2004-ben felöltött Macskanő-dresszét, valamint a Charlie és a csokoládégyár néhány kellékét is megnézhetik az állandó kiállításon. "A filmek a kultúránk és mindennapjaink részét képezik, formálják a magunkról, mint amerikaiakról kialakult képet" - hangsúlyozta John Gray, a múzeum igazgatója közleményében.

Az igazgató szerint a Warner Bros. hagyatéka fontos része az amerikai történelemnek, és a gyűjteménybe került relikviák segítenek a múlt megértésében.

MTI