Fotó: Szabó Balázs [origo]

Március 21-én este megnyílt Tóth Szilvi fotós 2009 óta folyamatosan készülő virágos projektje, a Flower Power a Várfok Project Roomban. Most ne Mapplethorpe műtermi tökéletességére, de ne is Anne Geddes rózsaszirmos cukiságára gondoljunk.

Tóth Szilvi szerint virágot fotózni nem könnyű dolog. „Klisé él az emberekben arról, ahogyan a virágot ábrázolni szokták” – mondja. „Ebből próbálom kilendíteni őket: a virágokról portréképeket csinálni, az élőlényszerűségüket megmutatni.” A művészek már az ókor óta nem tudnak szabadulni a virágábrázolástól. Már maga a fogalom is komolyan terhelt: az ártatlanságtól a romlottságig a virág szimbóluma lehet rengeteg dolognak. Tucatnyi jelentés kapcsolódik a különböző fajtákhoz, illemtan is vonatkozik rájuk. Jelenthetnek életet és halált is. Nagy szavak, Tóth Szilvi képei viszont nem a világot akarják megváltani és nem is erőlködnek a figyelemért fotókkal amúgy is kellően teleszórt kultúránkban.

Fotó: Szabó Balázs [origo]

„Ezek a képek pozitívabbak, vidámabbak” – fogalmaz a fotós. „Azt látom a kiállításokon a kortárs fotográfiában, hogy nagyon erősek a drámai képek. Számomra viszont nem ez az izgalmas a fotóban, hanem a játékosság. Az emberek egy csomó mindennel le vannak terhelve a médián keresztül, őket próbálom felszabadítani ezekkel a képekkel.” Valóban, ritkán adódik egy megnyitón, hogy az ember a nappaliba vinné a kiállított anyagot. A fotós már egy ideje Amszterdamban él, a virágos ihletnek tehát volt honnan jönnie. „Amszterdamban a virágok mindenhol körbevesznek. Ott vannak az üzletekben, a kirakatokban is” – meséli. „Még régebben, az utcán beszélgetve mondta nekem valaki, hogy már nincsen természetes környezetünk. Ha mégis van, kivágják, eladják.”

Fotó: Szabó Balázs [origo]

Valóban nehéz lehet virágnak lenni Budapesten, sok projekt indult már a város zöldítésére. A gerilla kertészkedés, a közösségi kertek, a virágláda akciók mind alulról jövő, önkéntes projektek. „Vannak ezek a kezdeményezések, de nagyon gyorsan eltűnnek. Több lánnyal közösen csinálunk egy fotóblogot, a 1day1photo.com-ot. Itt például Lei Ben Bennek volt egy nagyon érdekes képe Kínából. A fotón szintén a városi térben jelennek meg virágok, de teljesen körülkerítve – ott így biztosítják számukra a túlélést.”

Fotó: Szabó Balázs [origo]

A kicsi, szinte azonnal bejárható Projekt Roomban a Flower Power projektből most egy kisebb válogatást lehet megnézni. A régebbi és újabb munkák mellett egy animáció és egy installáció is belefért az anyagba. „A fotóanimáció inkább a technikámat mutatja meg, nem pontosan megkreált képekről van szó. Amikor valamit lefotózok, körülbelül húsz variáció készül, amiből aztán egy kerül csak a falra – itt egy kép verziói jelennek meg animálva.” A kiállított képek között néhány valós eseményt rögzít, de a többség kreált, sokszor önarcképes szituáció. „Egy sorozaton belül általában két részre osztható, hogy hogyan dolgozom. Az egyik módszer riportosabb, pillanatokat a külvilágban kereső, a másikban én találom ki a beállításokat.” Egy csókolózó, betakart fejű pár képe egy parkban például elkapott pillanat. „Teljesen szürreális kép volt, percekig így álltak. Pont ilyen szituációkat szoktam magam kialakítani. Néha meglep, hogy mások mire képesek.”

Fotó: Szabó Balázs [origo]

Tóth Szilvi egyszerre szokott több projekten párhuzamosan dolgozni, most például még a szabadságról, az utcákon jelenlévő szemétről, egy transzszexuális barátnője életéről és az embereket saját álmaikban elhelyező képekből álló sorozaton is dolgozik. „Mindig a környezetemben talált szituációk hatására kezdek el valamit. A Waste Collector például úgy alakult, hogy egy időben hetente volt lomtalanítás a környékemen. Összegyűjtöttem az utcán az érdekesebb szemeteket és ezekből építettem installációt egy kirakatgalériába.”

Tóth Szilvi (Budapest, 1976) a Várfok Galéria Spiritusz Szekciójának fiatal fotósa, 2002-ben diplomázott a MOME Vizuális Kommunikáció szakán fotó szakirányon, majd 2004-ben ugyanitt Design- és művészetmenedzsment szakon mesterdiplomát szerzett. Ezen kívül Athénban, Amszterdamban, Helsinkiben és Pozsonyban végzett tanulmányokat és kutatásokat különböző művészeti egyetemek fotós és médiaművészeti tanszékein. Képei rendszeresen szerepelnek hazai és külföldi kiállításokon. Jelenleg Amszterdamban él és alkot.

A Flower Power kiállítás műjus 11-ig tekinthető meg a Várfok Project Roomban.