Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Múzeumok majálisa lesz hétvégén

Az idén is megrendezi a Múzeumok Majálisát a Magyar Nemzeti Múzeum: szombaton és vasárnap csaknem 100 közgyűjtemény mutatkozik be a Múzeumkertben, ahol koncerteket, tárlatvezetéseket, interaktív játékokat tartanak.

0 Tovább

Bájosan széteső testrészek

Saul Bass előtt tiszteleg a mai napon a Google. Nélküle ma nem lenne ugyanaz sem a grafikus szakma, sem a mozi főcímeinek és posztereinek világa. Ma lenne 93 éves.

0 Tovább

Újabb dizájndíjat nyert a Kassák Múzeum

Lepsényi Imre: Variációk a Kassák Múzeum logójára, képeslapsorozat, 2012

A Kassák Múzeum arculata elnyerte a Good Design-díjat, amelyet a chicagoi Athenaeum - Museum of Architecture and Design és a European Centre for Architecture, Art, Design and Urban Studies ítél oda minden évben. Ezzel az intézmény már a második jelentős nemzetközi dizájndíjat tudhatja magáénak. A múzeum 2012 őszén a Red Dot dizájn díjat is megkapta.

0 Tovább

Szex lappang a múzeumban

Képünk illusztráció

Különleges, de nem ritka jelenségnek adtak nevet a kétezres évek elején olasz pszichológusok. A Rubens-szindróma a múzeumok, illetve a műalkotások által kiváltott szexuális vágyat jelöli. Akárcsak a majd húsz évvel korábban megfigyelt Stendhal-szindróma, ez a tünetegyüttes is inkább a turisták körében figyelhető meg.

0 Tovább

Én inkább azt mondanám, hogy nem mondok semmit

Tót Endre és a zérók a Vígadó előtt (Fotó: Bach Máté)

Mi ellen tüntetnek? - kérdezte tőlem egy ötvenes hölgy az Oktogonnál. Semmi ellen, mondtam, de a válaszom nem volt elég, mert átfogalmazta a kérdést: Akkor miért tüntetnek? Semmiért - válaszoltam. De jó! - mondta, és elmosolyodott. Tót Endre (1937) Kossuth-díjas képzőművész első budapesti Zer0-Demonstrációján vonultunk, résztvevő megfigyelőként.

0 Tovább

Andy Warhol harminc évre elfeledett portréit állítják ki New Yorkban

Steve Wood: Andy Warhol, 1981 (részlet)

Először állítják ki azokat a fotóportrékat Andy Warhol amerikai pop art legendáról, amelyek több mint harminc évig porosodtak készítőjük irattárában: a New York-i tárlat május 2-án nyílik.

0 Tovább

Mr. Brainwash szerzői jogi pert vesztett

Balra Dennis Morris fotója, jobbra Mr. Brainwash alkotása (Fotó: Dennis Morris, unurth)

A Los Angeles-i street art művész Thierry Guetta, ismertebb nevén Mr. Brainwash szerzői jogi pert vesztett Dennis Morris brit fotóssal szemben, mivel műveiben jogtalanul használta fel a Sex Pistols egykori basszusgitárosáról, Sid Viciousról 1977-ben készült fotóját.

0 Tovább

A death metal mutatta be Velasquezt

Kis Róka Csaba a Legősibb íratlan törvények fallikus diadala című festménye előtt (Fotó: Oláh Gergely Máté)

Kis Róka Csaba (1981) festőművész tavaly óta Hollandiában él. Nemrég ott és Svájcban is nyílt kiállítása. A véres, groteszk képeiről ismert művésszel többek között Belliniről, az Új Lipcsei Iskoláról, a régi disznóvágásokról és egy Kádár Jánossal közös ebédről beszéltünk e-mailben.

2 Tovább

Részvét nélküli szépség

The Eyes, The Ears (2005)

Tojások, egy páva farktollai, kihúzott, véres fog, gyerek állán egy csepp tej, gyöngybagoly arca, szempilla, kicsi hal horgon, furcsa formájú felhő, elütött őz, napfogyatkozás, virágok, macskafej, dinnyehéj. Közös bennük, hogy Rinko Kawauchi fotóinak tárgyai, témái. Közös bennük még a szépség, egy egészen gátlástalan, minden korszellemre, divatra, trendre fittyet hányó, titokzatos, megfoghatatlan és nehezen leírható, inkább csak körülírható szépség.

0 Tovább

Tonnás buddhista remek 200 millióért

Az Exeterben talált Sandakada pahana, vagyis holdkő (Fotó: Bonhams)

Ritka faragott követ találtak az angliai Exeterben. A buddhista építészet remeke, a majdnem egy tonnás gránit küszöbkő (Sandakada pahana) Sri Lankából származik, az Anuradhapura korból, i.sz. 1000 körül egy templom küszöbköveként szolgált. A kő, amely évtizedekig egy családi ház kertjében mohásodott szerdán a Bonhams aukciós ház londoni árverésén 553 250 fontért (mintegy 200 millió forint) kelt el. A becsült érték több mint tízszereséért.

0 Tovább

KUNSZT

blogavatar

Nem nagy kunszt.

Utolsó kommentek