Madonna (Like a Virgin), 2013

Pittmann Zsófiát megihlette nagymamája konyhája, de úgy döntött, hogy nem magyar népdalokat, áldásokat és bölcsességeket hímez meg, hanem úgy tesz, mintha a falvédő sosem ment volna ki a divatból. Így került rájuk E.T., Matuska Szilveszter, Madonna és magyar űrhajósok. Interjú az alkotófolyamatról, a kalocsai női börtönről és az aranykezű Magera Éva néniről.

Leginkább sajátos felvédőidről vagy ismert. Miért pont falvédő?

Onnan indult a dolog, hogy Jancsifalun, nagymamám konyhájában csodálattal néztem a falvédőit. "Az egyiknek sikerül, a másiknak nem” - hirdette az egyik varrás. Aztán valamikor középiskolás koromban, amikor elkezdtem gyűjteni a régi falvédőket, szembesültem azzal, hogy ez a műfaj leginkább zenéket - népdalokat, magyar nótákat, operett betétdalokat - dolgoz fel képi formában. Akkor jutott eszembe, hogy ha nem ment volna ki a divatból a falvédő, milyen alkotások is születnének manapság. Jókat kuncogtam magamban. De húszévesen, persze, nem álltam neki hímezgetni.

Phone Home, 2008

A debreceni MODEM-ben jelenleg is látogatható az Élesdi Művésztelep utóbbi öt évét bemutató kiállítás, ahol a te munkáid is láthatók. Hogyan kerültél Élesdre? Mit jelent neked az ott folytatott munka?

Az Élesdi Művésztelep egy nagy család, amely befogadott nyolc évvel ezelőtt. Minden évben egy hónapot együtt töltünk, újabban a Hármaspatak (Tripotocs) partján. Többnyire festőkből áll a banda, nappal megy a munka a katolikus iskolából alkalmilag átalakított műtermekben, esténként meg jókat bulizunk. Vagyis buliztunk, a nagy zúzások ideje lejárt amióta gyerekeink is vannak. Összesen vagy tizennyolc.

Meg lehet élni a képzőművészetből, vagy mást is csinálsz mellette?

Jelenleg főállásban anyuka vagyok, Micivel és Lujzával töltöm napjaimat. Korábban díszítőfestőként dolgoztam.

Szabó Eszter Ágnes is készít a popkulturális utalásoktól hemzsegő falvédőket (Nagymamám, Zalai Imréné találkozása David Bowieval). Tetszenek a munkái?

Ismerem a David Bowie-s falvédőt. Gondolom őt is bosszantja, hogy néhol tévesen azt is az én munkámnak tulajdonítják.

Pittmann Zsófia: Három a kislány, 2007

Úgy tudom, a falvédőket nem te készíted. Tudsz hímezni?

Tudok hímezni és szoktam is. De az is igaz, sose titkoltam, hogy a falvédők nagy részét Magera Éva néni varrja ki, ő az én jobb kezem.

Hogy lesz egy ötletből falvédő?

Ez változó. Hol a szöveg ugrik be, hol egy arcot látok magam előtt, és rágom magam rajta napokon át, hogy mit is írhatnék mellé. Aztán, ha már kitaláltam, kezdem a rajzzal. A legfontosabb, hogy megtaláljam az illetőről a legismertebb képet, mert ha sokszor átrajzolom (ezt szoktam), akkor is felismerhető kell, hogy legyen. Papír, ceruza, radír, ilyenekkel dolgozom.

Matuska, 2011

A tavalyi Pintér Sonja Galériában látható kiállításodon látható falvédőket a Kalocsai Fegyház és Börtön lakói hímezték a terveid alapján. Hogyan fogadtak a kalocsai női börtönben?

Ezt a börtönös kiállítást testvéremmel, Pittmann Marcival együtt csináltuk. A Szolidaritás Egyesület keresett meg azzal, hogy lenne-e kedvem a hátrányos helyzetű emberekkel valami együttműködésre. Miután kiderült, hogy a fogvatartottak is ebbe a kategóriába tartoznak, elkezdtünk gondolkozni. Így jött az ötlet, hogy milyen alkotások születhetnének a börtönben. És ha már börtönmunka, akkor varrja ki egy igazi bűnöző. Az Egyesület pályázata tette lehetővé, hogy a tervekkel a kalocsai börtönt megkereshessük. Az egyesület missziója, hogy a nem kirekesztett személyek figyelmét a társadalmi felelősségvállalás szükségességére irányítsa, arra, hogy a hátrányos helyzetű emberek számára a segítségnyújtás nem lehet csupán állami feladat.

A börtönlakók közül néhányan nevüket és arcukat is adták a hímzésekhez, és örömmel, ellenszolgáltatás nélkül csinálták mindezt a „szabadidejükben”.

Pittmann Zsófia Piros pettyes ruhácskámban láttalak meg téged… című kiállítása április 21-ig látható a Pesterzsébeti Múzeum Gaál Imre Galériájában.

Válogatás Pittmann Zsófia falvédőiből:

Mariguána cha-cha, 2005

Dixi (Budapesten, szombat este...), 2013

Farkas Berci-Kubaszov, 2003

Ezékiel, 2011

James Bond, 2004

Irigyelik a cigányok, 2004

Tengerre magyar, 2012

Kőbányán születtem, 2003

Red Bull, 2006