Balra Dennis Morris fotója, jobbra Mr. Brainwash alkotása (Fotó: Dennis Morris, unurth)

A Los Angeles-i street art művész Thierry Guetta, ismertebb nevén Mr. Brainwash szerzői jogi pert vesztett Dennis Morris brit fotóssal szemben, mivel műveiben jogtalanul használta fel a Sex Pistols egykori basszusgitárosáról, Sid Viciousról 1977-ben készült fotóját.

Bár Guetta azt állította, hogy az összesen hét darab műtárgyban – köztük egy fali kép és egy törött bakelit lemezekre készült kollázs -, amelyekhez felhasználta a fotó eléggé megváltoztatta a képet ahhoz, hogy ne merülhessenek fel szerzői jogi aggályok, a bíróság ezt az érvelést nem fogadta el – számolt be az esetről a The Art Newspaper.

Guettának több copyright-ügye is volt. 2011-ben elveszítette azt a pert, amelyet Glen Friedman indított ellene, amiért felhasználta a Run DMC-ről készült fotóját. Tavaly Jim Marshall perelte be Guettát és a Google-t képeinek jogtalan használata miatt. Az ügyben júliusban várható döntés.

A francia származású Los Angeles-ben élő Thierry Guetta a 2010-es Kijárat az ajándékbolton át című Banksy-film főszereplőjeként vált ismertté. A film a francia és Los Angelesi street art szcéna, valamint Banksy bemutatása mellett Guetta metamorfózisát mutatja be, vagyis azt, hogyan vált maga is sikeres utcai művésszé, aki jelenleg Mr. Brainwash néven alkot.

Thierry Guetta, aka Mr. Brainwash (Fotó: Bunker Hill)