Fotó: Peter Boettcher

Düsseldorfban januárban teljes gőzzel üzemel az Erőmű. A Kraftwerk naponta lép fel szülővárosában, ahol január végéig Peter Boettcher zenei fotós képeiből is látható egy tárlat az NRW-Forumban Kraftwerk: Roboter címen, amely az utóbbi két évtized képeiből mutat be harminc nagyméretűt. Gesamtkunstwerk a négyzeten, tomboló monumentalitás.

Peter Boettcher, a nyolcvanas évek óta aktív kölni fotográfus több mint húsz éve fényképezi az elektronikus zene úttörőit, a düsseldorfi Kraftwerk zenekart. Első közös munkájuk a SPEX magazin számára készült Roboter-sorozat volt, 1991-ben. Azóta töretlen a fotós és a zenekar együttműködése, képein Boettcher ügyesen mossa el a határokat ember és gép között, ami ugye a Kraftwerk identitásának egyik fő motívuma. Ahogy Ralf Hütter, a zenekar társalapítója írta egy esszéjében: "Jó érzés egy gépezet részének lenni. Felszabadító érzés. Ahogy az is, amikor individuumként térek vissza. Gépeken játszunk és a gépek játszanak velünk."

Ahogy a kiállítás kísérőszövegében is szerepel, ezek a képek nem felelnek a rockzene fotózásakor beugró sztereotípiáknak. Backstage fotók, eksztatikus pillanatfelvételek, tomboló közönség - éppen ezek nem találhatók meg Peter Boettcher fotóin. Van viszont szigorú, lineáris perspektíva, határozott ritmus, monumentális egyértelműség és már-már monokróm színhasználat.

A Kraftwerk-univerzumban gép és ember, zenész vagy robot, egyre megy. Íme.

Fotó: Peter Boettcher

Fotó: Peter Boettcher

Fotó: Peter Boettcher

Fotó: Peter Boettcher

Fotó: Peter Boettcher

Fotó: Peter Boettcher