Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A szabadságot meg kell szerezni

Meret Oppenheim: Tetovált portré, 1980 (Foto: Heinz Günter Mebusch)

Nem volt könnyű neki, hiszen - mint utóbb kiderült - 22 évesen megalkotta élete fő művét, a szőrös teáscsészét. Persze az életmű finoman szólva sem csak egy csészényi. A nő, akinek műtermébe Hans Arp és Alberto Giacometti személyében követséget küldtek a szürrealisták, akiről Man Ray készített elhíresült akt-fotósorozatot idén lenne száz éves. A bécsi Bankforum Austria retrospektív kiállítással tiszteleg Meret Oppenheim előtt. Megmutatjuk, mi van a csészén túl.

0 Tovább

Életösztön és érzékiség: Amrita Sher-Gil 100

Amrita Sher-Gil a 30-as években

Budapesten született, a modern indiai festészet megújítójaként tartják számon, 1933-ban 20 évesen Fiatal lányok című képével elnyerte a párizsi Grand Salon aranyérmét, és történetében a legfiatalabbként a Grand Salon tagjává választották. Dunaharasztiban és Zebegényben éppolyan otthonosan mozgott, mint Párizsban, vagy Lahorében. Baktay Ervin unokahúgát az "indiai Frida Kahlónak" is nevezték művészi attitűdje, vibráló festészete és határtalan libidója miatt. Amrita Sher-Gil 28 évesen halt meg. Ma lenne 100 éves.

0 Tovább

Sztár akart lenni, nem kabala

Jean-Michel Basquiat: Önarckép sisakban, 1982

Az utcáról jött, és az első fekete művész volt, aki sztárrá vált. A graffitizést a hetvenes évek végén kezdte, a nyolcvanas évek elején lett nemzetközi hírű, aki ezer dolláros Armani-öltönyökben festett, Andy Warhollal és Madonnával barátkozott - életét a nyolcvanas évek végén zárta le a heroin. Jean-Michel Basquiat a festészet DJ-je - egy Blondie klipben is DJ-t alakított -, munkáiról azt mondta: minden egyes vonal jelent valamit. De mit? Száraz életrajz és ritkán látott képek a graffiti királyáról.

0 Tovább

KUNSZT

blogavatar

Nem nagy kunszt.

Utolsó kommentek