Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Egyre többet fizetnek ugyanazokért a művészekért

Jean-Michel Basquiat

Soha nem volt még akkora pénzmozgás a művészeti piacon, mint a múlt héten. Szinte földindulásszerű, mennyi aukciós rekord és mekkora bevételek születettek összességében a nagy házaknál. Az eredmények nem csupán a kiemelt alkotók csúcsműveinek rekordárából, hanem a kiemelkedő átlagárakból adódnak össze.

A művészeti piacot is érintő válságot elfelejthetjük, a piaci művészeti kánon azonban stabilnak tűnik, nem születtek meglepetések abban a tekintetben, hogy mely alkotók képeiért adtak hatalmas összegeket.

0 Tovább

Így néz ki Salvador Dalí óriásvászna élőben

Fotók: Mohai Balázs (MTI)

November 21-ig nézhető meg a Művészetek Palotájában Salvador Dalí legnagyobb vászna, amit 1944-ben festett a New York-i Metropolitan Opera Mad Tristan című balettjéhez. Az óriásvászon az előadás után évtizedekig egy magángyűjteményben volt, tavaly lett újra nyilvánosan látható, amikor a Finzi Pasca Társulat La Verità című újcirkuszi produkciójának központi elemeként kezdett el turnézni világszerte. Ennek keretében érkezett Magyarországra is.

0 Tovább

Rémületes mese a hatalomról

Gerhes Gábor: Neue Ordnung, kiállítási enteriőr (fotó: Surányi Miklós)

Gerhes Gábor Neue Ordnung kiállítása súlyos és ironikus, komor és vidám, jelentésektől hemzsegő és jelentéseket kioltó, egyszerre állító és tagadó, többrétegű és az értelmezés lehorgonyzása elől kisikló, távolságtartó és talányos mű, amely a Cion bölcseinek jegyzőkönyvéből eszperantó nyelven idéz, János evangéliumából latinul, amerikai szenátortól Fitzgeraldon keresztül, magyar kútfőből antiszemita versikét, emellett tartalmaz még: baltát, vaddisznóbőrt, mellszobrot, meztelen nőt, agancsot, dildót, tőrt, sok-sok láncot és maszkokat.

0 Tovább

Elolvasta, ész nélkül rohanni kezdett

Ginsberg sorai nemzedéke legjobb elméiről, "kik egymás után háromszor vágták fel ereiket sikertelenül,/ végül is hagyták a fenébe, régiségkereskedést nyitottak,/ ahol is azt hitték majd megöregszenek, és bőgtek" (Üvöltés), majdnem valóra váltak, hiszen meglepően sokan túlélték a beatkorszakot a nagy beatnemzedék tagjai közül, noha majd' mindent megtettek azért, hogy ne éljék túl, ha csak magukba juttatott drogok mennyiségét és sokféleségét tekintjük. Erről a nemzedékről szól a Beat-nemzedék / Allen Ginsberg kiállítás.

0 Tovább

Vejvej új projektje véleménynyilvánításra ösztönöz

Aj Vejvej és Olafur Eliasson a november 9-i Falling Walls Berlin 2013 konferencián jelentették be új, online közösségi projektjüket, a Moont. A kínai és a dán művész először dolgozik együtt, közös weboldaluk pusztán egy keret, nekünk, a felhasználóknak kell megalkotnunk a Holdat.

0 Tovább

Képek 3,5 milliárdért, ingyenes szállítással

Nem bizonyítható, de valószínűleg minden idők legdrágább tételei között fog szerepelni az eBayen Viktor Tilson 12 festménye, amelyet egy csomagban és fix áron, 10 millió angol fontért, azaz több mint 3,5 milliárd forintért árul jelen pillanatban. Igaz, ebben az összegben benne van az ingyenes szállítás a világ bármely pontjára.

1 Tovább

Zaha Hadid egy diktátor emlékére épített

Valószínűleg volt az a (temérdek) pénz, amiért Zaha Hadid, az egyébként zseniális iraki születésű brit sztárépítész egy diktátor emlékére épített kulturális központot. November 5-én adták át ugyanis Azerbajdzsán fővárosában, Bakuban a Heydar Aliyev Centert, az ország össznemzeti vezére születése 90. évfordulója tiszteletére. Az ünnepségen Zaha Hadid meghatottságának adott hangot.

0 Tovább

Kanye Westet nézzük vagy a cicát?

Marc Dennis amerikai festő legújabb munkái zavarbaejtő festmények a festészetről. Hiperrealista módon fest újra gyakran világhírű festményeket, de egy nézővel együtt, akinek a feje legtöbbször a "lényeget" takarja ki a képen, pl. egy nemi szervet, hol Courbet-ét, hol Caravaggióét. Kukkolunk, de Dennis képnézője cenzúrázza a kukkolás tárgyát. Mit nézünk akkor?

0 Tovább

Nem a képet látjuk, hanem a testet

Caravaggio: Keresztelő Szent János (fotó: Tuba Zoltán, Origo) - a képre kattintva galéria nyílik

Akik szerint ott romlott el minden a művészetben, amikor a dolgok már nem úgy néztek ki, mint az életben, azoknak kötelező a Szépművészeti Múzeum Caravaggiótól Canalettóig című kiállítása. De azért ne dőljünk be a felszínnek, hiszen kevés stílusra jellemzőbbek a különcségek, az illúzió és a látszatkeltés, mint épp a barokkra. A kiállításból megtudhatjuk, milyen is volt a vizuális trükk évszázadokkal a számítógép előtt, ahogyan azt is, miért szakosodik egy 18. századi festő farmert viselő emberek ábrázolására, és hogyan lehet erotikus a vallásos művészet.

0 Tovább

Egy kisgyerek is tönkreteheti, de ilyen az élet

Fotók: Balkányi Nóra

Októberben a New York-i Better Out Than In akción pörgött minden Banksy és street art rajongó, miközben a kontinens déli részének nagyvárosaiban naponta jelennek meg új falfestmények, sokszor legálisan. Alex Kaleb Romano tíz éve kezdett el fújni a street art világ egyik legkedveltebb helyszínén, São Paulóban. Egy hétvégén találkoztunk vele, miután a tűző napon festett órákon át - a fal tulajdonosának beleegyezésével. Szerinte az a jó Brazíliában, hogy vékony a vonal a legális és az illegális között, illetve a street art nem jobb attól, hogy színes és több időbe telik elkészíteni.

0 Tovább

KUNSZT

blogavatar

Nem nagy kunszt.

Utolsó kommentek