Nem bizonyítható, de valószínűleg minden idők legdrágább tételei között fog szerepelni az eBayen Viktor Tilson 12 festménye, amelyet egy csomagban és fix áron, 10 millió angol fontért, azaz több mint 3,5 milliárd forintért árul jelen pillanatban. Igaz, ebben az összegben benne van az ingyenes szállítás a világ bármely pontjára.

Viktor Tilson nevére valószínűleg nem kapják fel sokan a fejüket, de a kortárs művészet ismerői, értői sem kezdenek el bennfentesen ciccegni vagy csóválni a fejüket. Tilson magát az Egyesült Királyság vezető független művészének nevezi, és elmondja, hogy több évtized irodai munkája után döntött úgy, hogy minden idejét, energiáját a festészetnek szenteli.



Tilson természetesen autodidakta (és epigon), így (nem létező) viszonyát a különböző galériákkal és művészeti szervezetekkel a meg nem értettség szomorú felhői árnyékolják be. Ez azonban nem szegi, sosem szegte kedvét, mert a szükségből erényt csinálva 1985 óta saját maga értékesíti festményeit, csak az eBayen 2009 óta több mint 500 munkát adott el. Amennyire a korábbi tételeknél látható, a munkák zöme 4 és 30 font (1500-10 ezer forint) közötti áron kelt el, így meglehetősen merész húzás a részéről, hogy 12 nem túl nagy méretű festményét (természetesen, nem a méreten múlik) ekkora összegért szeretné eladni. Nem zárható ki persze, hogy a cél a hírverés.

Tilson a honlapján elárulja még, hogy kedvenc városai: Verona, Firenze és Barcelona, hobbija a polgári repülés története és az utazás, festés közben pedig zenét szeret hallgatni, továbbá, hogy inspirálója közé tartozik, illetve tartozott, mivel 2011-ben 95 éves korában elhunyt, Nancy Kominsky, egy közepesen vagy semennyire sem ismert tévés személyiség.



Az eBayen az eddig legdrágábban elkelt tétel egy Roman Abramovics által 168 millió dollárért (37 milliárd forint) megvett jacht volt. De vásároltak már repülőgépet 4,9 millió dollárért (egymilliárd forint) egy ebédet Warren Buffett-vel 2,63 millióért (584 millió forint), és egy komplett várost 2,5 millióért (555 millió forint).