Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Lennon, a nemzetbiztonsági kockázat

A The U.S. vs. John Lennon című dokumentumfilmben idős hippik, elpocakosodott aktivisták, az FBI ősz ex-ügynökei, tisztes oknyomozó újságírók és mosolygósra öregedett politikusok mesélnek John Lennonról, a kritikusai szerint naiv háborúellenes aktivistáról. No meg Yoko Ono. A Ludwig Múzeum Az égbolt másik fele kiállításhoz kapcsolódva vetítette David Leaf és John Scheinfeld filmjét.

0 Tovább

Átlendül-e Helmut?

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Helmut Newtonnak, amikor Berlinben megvette élete első fényképezőgépét, egy rollfilmes Zeiss Box Tengort, majd elkezdett fényképezni, az első tekercs filmből csak egyetlen kép sikerült. A későbbiekben már egyre több. Bár ezt sokan vitatják. Életművéért nevezték és nevezik őt a divat-és aktfotózás megújítójának, az egyik legnagyobb 20. századi fotóművésznek, az utolsó playboynak, továbbá hímsovinisztának, szexistának, feministának és fetisisztának. A Szépművészeti Múzeumban csütörtöktől közel 250 képe látható, de az sajnos nem derül ki a kiállításból, hogy van-e valami a hájp mögött.

0 Tovább

Pszichológus helyett művészet, művészet helyett tükör

Fotó: Hirling Bálint [origo]

A Ludwig Múzeumban fél éve tartanak rendhagyó pszichológiai tárlatvezetéseket, részben azért, mert a kortárs művészet nehezen befogadható, nem tud kapcsolatot létrehozni a látogatóval. De még az is előfordulhat, hogy a művészet olyan otthoni problémákat segít megoldani, amelyekre korábban képtelenek voltunk.

0 Tovább

23 év után azonosították a bostoni műkincsrablókat

A Vermeer és a Rembrandt-kép hűlt helye a bostoni Isabella Stewart Gardner Múzeumban (Fotó: Keith Meyers/The NY Times)

Az FBI március 17-én kiadott sajtóközleményben jelentette be, hogy 23 év után azonosította az 1990. március 17-én a bostoni Isabella Stewart Gardner Múzeumot kirabló tetteseket, ugyanakkor az eltűnt műtárgyak - többek között Rembrandt, Vermeer, Degas és Manet képei - pontos hollétéről nem tudnak és a nyomravezetőnek járó 5 millió dolláros díj továbbra is érvényben van.

0 Tovább

A kritikus tömeg mostanra állt össze

Fotó: Nagy Attila [origo]

A művészet nemcsak sokba kerül, de sokat is termel. Bencsik Barnabásnak öt év után járt le megbízatása a Ludwig Múzeum igazgatójaként, de úgy volt kénytelen átadni posztját, hogy az intézmény felelős vezetés nélkül maradt. Bencsiket a Nemzeti Szalonok rendszere a Petőfi Csarnok bolhapiacára emlékezteti, szerinte azonban az embereknek nincs ideje ezerszámra képeket nézegetni. Interjú.

0 Tovább

Megtaláltak egy Rembrandtnak tulajdonított ellopott festményt

Rembrandt van Rijn (?): A művész apja, 1630

A szerb rendőrség megtalálta Rembrandt egyik, hét évvel ezelőtt ellopott festményét - írta kedden a vajdasági sajtó.

0 Tovább

Batman és Superman nemzeti kincsek lettek

Christian Bale és jelmeze a Sötét Lovagban, 2012. Ez a jelmez nem lesz látható a Smithsonian Amerika-történeti Nemzeti Múzeumban

Batman maszkja, Superman köpenye és Macskanő testhezálló dressze ezentúl a washingtoni Smithsonian Amerika-történeti Nemzeti Múzeumban tekinthető meg. A Warner Bros. Pictures filmstúdió ugyanis a gyűjteménynek ajándékozta a filmvászonról ismerős jelmezeket.

0 Tovább

Túl kicsi volt a Műcsarnok

Nok Gyula: A Fővárosi Múzeum IX. számú terme, metszetek és festmények, 1912 (A Budapesti Történeti Múzeum engedélyével)

Nem a Hősök terén álló épület volt Budapest első Műcsarnoka. A városligeti Olof Palme-ház volt az első, amely nem túl ideális tereinek köszönhetően csupán 10 évig volt a hazai és külföldi alkotók alkotásait bemutató intézmény otthona. Áttekintjük az épület korai történetét és eddig publikálatlan képeket is bemutatunk.

0 Tovább

Feltárták Edvard Munch műtermét

Munch nyomai után kutatva (Fotó: The Art Newspaper)

Petter Olsen, a Sikoly egyik változatát tavaly májusban 120 millió dollárért eladó norvég milliárdos úgy tűnik, tartja magát ígéretéhez, miszerint a befolyt összeg egy részéből múzeumot hoz létre Hvistsenben, ahol Edvard Munch (1863-1944) Berlinből visszatérve 1910-től haláláig lakott. Nemrég régészek tárták fel Munch egykori házának környékét, a festő nyomait keresve.

0 Tovább

Jönnek a szürrealisztikus káposzták

Roskó Gábor: Let's see the News in the World, 1989

Bár idén láthatjuk az objektívjét a pokolra irányító dél-afrikai fotóst, illetve a francia férfit, aki megszépítette Párizst, a múzeumok idei tervei alapján úgy tűnik, hogy elsősorban a magyar festészet és művészet éve lesz a 2013-as. Jön Egon Schiele, Caravaggio, Canaletto, Pieter Hugo, Alexandre Bigot, Bálint Endre, Szentjóby Tamás, Szántó Piroska és a hiénák. Dübörög a nézelődés.

0 Tovább

KUNSZT

blogavatar

Nem nagy kunszt.

Utolsó kommentek