William Powhida, Jade Towsend: Bellum Omnium Contra Omnes, 2013. (részlet)

Két fiatal amerikai művész, William Powhida és Jade Townsend megalkotta a művészeti élet brutális és kegyetlen világának rendkívül részletes, maró iróniájú és mulattató atlaszát, térképét.  A munka a new yorki Freight + Volume galéria friss kiállításán látható élőben, de szerencsére elérhető az interneten is, ahol a legapróbb részletekig nagyíthatunk bele az egyébként papírra, grafitceruzával készült, nagyméretű (111×218 cm) munkába.

A munka címe Bellum omnium contra omnes (Mindenki (minden ember) harca mindenki ellen) Thomas Hobbes angol filozófus szállóigévé lett idézete Leviatán c. főművéből. A nagyméretű rajz stílusa a középkori kéziratos térképeket imitálja, a papírlap formája is egy régi, szakadozott pergamenre emléztet.

Az ábrázoltak azonban nagyon is maiak: művészek, kritikusok, galériák, vevők, rendőri osztagok, forradalmárok, politikusok, filozófusok, esztéták, intézmények, művészeti lapok, fórumok harcolnak egymás ellen. Embreket sütnek meg, négyelnek, akasztanak fel, tépnek cafatokra. Feltűnik Duchamp piszoárja, mint hatalmas kemence, művészeti kritikusok bukkannak fel mint óriások, akik embereket, művészeket szaggatnak szét, de feltűnik Marx is, amint Bakunyinnal társalog épp, de láthatjuk Andy Warholt, Picassot, vagy a relációesztétika boltját stb.

A rajz egy középkori utolsó ítéletre emlékeztet, realisztikusan kidolgozott alakok, események: harcok, összeütközések, kínzások stb., kavarognak a képen. A megértést segíti a kép alján lévő korhű, számokkal ellátott magyarázó szöveg, útmutató. Érdemes zúmolni!

Willaim Powhida, Jade Towsend: Bellum omnium contra omnes, 2013. (részlet)