Drogfogás a reptéren, traktorozás a Városligetben, műtárgysimogatás, Rákosi Mátyás, 3D Van Gogh, gyerekek. Mi bennük a közös? Szombaton ismét megrendezik a Múzeumok Éjszakáját, amelynek keretében a legtöbb fővárosi és vidéki múzeum tárlatai egész éjjel látogathatók. Budapestre szűkítettük a kört, és áttekintjük, mit lehet érdemes megnézni.

A Ludwig Múzeumban tehát éjjel is megnézhető a Pieter Hugo dél-afrikai fotóművész válogatott műveiből összeállított tárlat. A fotóst sok vád érte amiatt, hogy a fehér ember sztereotípiáit mutatja be a fekete kontinensről, a kiállítás mégis „briliáns és mélyen ironikus válasz az őt ért vádakra, hogy Afrikát, mint egzotikumot tálalja” – írtuk róla, aki még nem látta, mindenképpen nézze meg. Ugyanott A meztelen férfi című kiállításhoz (itt írtunk róla) kapcsolódóan a pornográfia és a művészet viszonyáról szóló előadás hallgatható, a gyerekek pedig felöltöztethetik Michelangelo Dávidját, illetve annak másolatát. Az utóbb említett kiállítás egyébként csak június végéig tekinthető meg, úgyhogy a Múzeumok Éjszakája jó alkalom lehet azok számára, akik eddig lemaradtak róla.

Pierre et Gilles: Adonisz halála (1999) 

Aki inkább női szexualitást látna, az a Szépművészeti Múzeumban Helmut Newton divat-, és aktfotós életmű-kiállítását tekintheti meg (a kiállításról bővebben erre).

A VAM Design Centerben a Van Gogh álmai látogatható: a nézők a holland festő leghíresebb műveit láthatják kicsit másképp, a képek ugyanis a digitális technikának és a speciális megvilágításnak köszönhetően most 3D-s formátumban élvezhetők.

A Műcsarnokban megtekinthető a felforgató installációiról ismert David Cerny kiállítása, ezúttal, ahogy írtuk, "Szaddám Husszein gúzsba kötött és akváriumban lebegő holtteste" (azaz azt ábrázoló szobor) a kiállított műtárgy, továbbá óriási néma pisztolyok.

Fotó: Hajdú D. András (Origo)

Ha valaki nem elégszik meg pusztán a látvánnyal, Zelnik István (interjú) Délkelet-ázsiai Aranymúzeumában a tárgysimogató keretében meg is érintheti a kiállított Herendi porcelánokat és burmai feliratos aranytekercseket, kesztyűvel.

A test ördögének cselekedetei, Rákosi

De lesznek csendesebb helyszínek is. A Petőfi Irodalmi Múzeumban például a Délszaki kalandok című magyar-olasz irodalmi kapcsolatokat bemutató kiállításon levetítik este 8-tól a Római vakáció című filmet Gregory Peckkel és Audrey Hepburnnel, ezzel párhuzamosan, szintén 8-tól a mostanában (újra) nagyon népszerű slam poetry értelmezi újra az épp (szombaton) 100 éve született Weöres Sándor verseit. Ezen kívül lesz 10 órától egy olyan program is, amelynek így csinálnak kedvet: „Csörögj olasz filmslágerekre fejhallgatóval a fejeden”.

Az Országos Széchényi Könyvtár először mutatja meg egy tárlatvezetés keretében az egykori zárolt köteteket, így a legbátrabbak megismerkedhetnek a rémirodalom képviselőivel és a test ördögének cselekedeteivel, de az éjszaka folyamán a Dante Poklától a Paradicsomig tematikához kapcsolódó előadásokat is meghallgathatnak és különböző vetélkedőkön vehetnek részt. Lesz Gobbi Hilda-emlékkiállítás is, illetve elég sok izgalom, érdemes böngészni.

Nagy Kriszta (Tereskova) múlt héten nyílt kiállítása, a Tetszélet, amelyen a festőnő a falakon és a padlón elhelyezett félakt önportréi borzolják a kedélyeket, a Kiscelli Múzeumban tekinthető meg, ahol ezen kívül zseblámpás történeti sétán is részt lehet venni.

Victor Vasarely: Quadrature

A legkreatívabb programot talán a Vasarely Múzeum ajánlja, ott ugyanis kipróbálhatjuk a Vasarely által alkalmazott pozitív és negatív kép használatának technikáját, amelynek segítségével háromdimenziós hatást érhetünk el. Emellett a múzeum készül egy nagy, közös festmény megalkotására is, amelyhez szintén mindenki hozzájárulhat néhány ecsetvonással.

Az OSA Archívum a Rákosi-, és Kádár korszak idején készült, a követendő ideológiát hirdető politikai propagandaplakátokat állítja ki (Végképp eltörölni), valamint minden félórában vezetést indít a Goldberger-házban kiállított archívumba is. A Holokauszt Emlékközpontban a haditudósítóként világhírűvé vált fotóriporter, Robert Capa születésének századik évfordulója alkalmából beszélgetést szerveznek az Emlék-képek című időszaki kiállítás kapcsán.

Forrás: OSA Archívum Facebook

A Magyar Nemzeti Galériában elmarad a MOME diplomázó hallgatóinak divatshow-ja, ám semmi ok a szomorkodásra, lesz divat, az Iparművészeti Múzeumban ugyanis megtartják Bódi Eszter bemutatóját.

Drogfogás a reptéren, bicikli, gyerekek

Sok helyszínen gondoltak a gyerekekre is, akiknek kézműves foglalkozásokat és különféle vetélkedőket szerveznek, de egyes múzeumok olyan programokat is kínálnak, amelyeket egyéb esetben nem feltétlenül kötnénk a múzeumlátogatás élményéhez.

Valószínűleg a legkisebbek kedvence lesz a Műcsarnok előtti aszfaltra szervezett rajzolás. A Mezőgazdasági Múzeum szervezésében bárki kipróbálhatja, milyen egy traktort vezetni a Városligetben, a Magyar Nemzeti Múzeum látogatói pedig léghajón repülhetnek egészen éjjel kettőig, feltéve persze, hogy szombat este szélcsendes idő lesz. A Természettudományi Múzeumban a madárpreparálással ismerkedhetnek azok, akiket a madárpreparálás nem rémiszt meg.

Az Elektrotechnikai Múzeumba látogató gyerekek elektromágneseket, diódával világító kandelábereket és vonatmodelleket készíthetnek, ami valószínűleg nagyobb és maradandóbb sikerélményt nyújt, mintha kartonok és filctollak segítségével barkácsolnának a kiállítottakhoz hasonló műtárgyakat.

Figyelem, gyermekek és szülők számára egyaránt érdekesek lehetnek a Pénzügyőr- és Adózástörténeti Múzeum programjai: drogfogás a reptéren; kutyás bemutató; a NAV Bevetési Főigazgatóságának fegyveres bemutatója; interaktív rejtekhelykereső; a Pénzügyőr Zenekar Big Band koncertje. További izgalmas részletek.

Természetesen a Fővárosi Nagycirkusz is nyitva tart szombat éjjel, ott kígyóval lehet fotózkodni, többek között, illetve az OFI – Pedagógiai Könyvtár és Múzeumban a múlt század vándorcirkuszait idéző, misztikus hangulatú bemutatóval készülnek.

Illetve érdemes csatlakozni a Museum Masshez, amely kerékpárral közelíti meg a Duna partján és annak közelében elhelyezkedő múzeumokat. Akik a biciklis múzeumlátogatás mellett döntenek, biztosak lehetnek benne, hogy nem maradnak le a választott kiállításokról, őket ugyanis előre egyeztetett időpontokban soron kívül fogadják.

A Múzeumok Éjszakájára váltott karszalagokkal bármely nyitva tartó intézmény programjain részt lehet venni, az összes fővárosi és országos program és helyszín erre található, a rendkívüli tömegjáratokról itt olvasható bővebben.

Kellemes szórakozást kíván a Kunsztblog!