Loszkutov és Kiszeljova Pussy Riot Ikon pólóban

Nagyot alkotott ismét az orosz törvényhozás. A novoszibirszki bíróság betiltotta Artyom Loszkutov és Maria Kiszeljova Pussy Riot Ikon című alkotásának internetes terjesztését, bárminemű internetes megjelenését, mivel szerintük az alkotás sérti az emberek vallásos érzékenységét. Természetesen, jobb későn, mint soha. A mű ugyanis kb. másfél éve terjed és található meg az interneten.

Loszkutov és Kiszeljova a Pussy Riot bebörtönzése ellen tiltakozva alkották meg 2012-ben a Pussy Riot Ikonként ismert képet, amelyet pólóra nyomva kezdtek el árusítani, hogy később a befolyt összeget a bebörtönzött csapatnak juttassák el. A hatóság később súlyos pénzbírsággal sújtotta a pólókat árusító oldalakat, üzleteket, továbbá az alkotókat. A képet kivitték azonban az utcára is, Novoszibirszk központjában reklámfelületeken helyezték el, de ezért is bírságot kaptak.

Pussy Riot Ikon Nosvoszibirsz központjában

A következő hatósági lépés logikusan következett, hiszen még nyár elején elfogadtak egy törvényt Oroszországban, amely alapján bűntett, tehát büntethető a vallásos érzékenység megsértése.
Loszkutov így kommentálta a bírósági döntést: „Nem tudjuk, miért szórakoznak a hatóságok már másfél éve ezzel a képpel, de gratulálunk nekik, hogy végre sikerült valamilyen eredményre jutniuk, biztos egész nyáron ezzel foglalkoztak.”

Pussy Riot