Sergio Fusetti restaurátor és a Giottónak tulajdonított freskó (Fotó: Pietro Crocchioni)

Restaurátorok elfeledett Giotto freskót találtak Assisiben egy romos kápolnában. Szerintük a stilisztikai, ikonográfiai egyezéseken túl a falfestményen található GB monogram is Giotto szerzőségét bizonyítja. A freskó a Szent Ferenc-bazilika altemplómában a Szent Miklós-kápolna falán található. A kápolna évek óta zárva van a látogatók előtt, csak a szerzetesek használják, mióta egy földrengés 1997. szeptemberében megrongálta. A kép a két éve tartó felújítási munkálatok során került elő - adta hírül a Guardian.

A kutatók eddig úgy vélték, hogy a freskó Giotto tanítványainak műve, de a tisztítás során előkerült GB monogram - Giotto teljes neve Giotto di Bondone - azt bizonyítja, hogy a festmény a mesteré. "Ez az életmű egyik első darabja, nagy jelentősége van mind az ő, mind műhelye munkái időrendjének rekonstruálásban" - mondta Sergio Fusetti főrestaurátor. "A helyreállítás most megmutatja a rossz állapotban talált freskók gazdagságát és szépségét" - tette hozzá.

Giotto 1266-ban született, a Trecento első jelentős alakja, a Szent Ferenc-bazilika freskóit valószínüleg 1296-1297-ben festette, miután a ferences rendfőnök Assisibe hívta. Fő művének a padovai Scrovegni-kápolna freskóit tartják, amelyeket 1305-1306-ban készített. Cennino Cennini festő írja róla Libro dell’arte o trattato della pittura című könyvében, hogy Giotto lefordította a festészet művészetét görögről latinra. Mintegy két tucat táblaképe is fennmaradt, legjelentősebb az Uffizi-képtárban látható Trónoló Madonna (Ognissanti Madonna, 1310 körül) amely eredetileg a firenzei Ognissanti-templom számára készült. 1337-ben halt meg. A firenzei dómban temették el, amelynek harangtornyát is ő tervezte.