Thomas Schütte: Nyaraló terroristáknak, 2012

Sok megfáradt, bujkáló terrorista álmát valósította meg Thomas Schütte (1954) düsseldorfi képzőművész, aki az ausztriai Mösern mellett - Innsbrucktól 30 kilométerre - épített nyaralót nekik (Ferienhaus für Terroristen), ahol ideális körülmények között pihenhetik ki az értelmetlen vérontások fáradalmait. A projektet Rafael Jablonka Kölnben élő lengyel műgyüjtő támogatta.

Az alkotás Schütte 2006-2007-ben készült építészeti modelljén alapul, melynek létrehozását szintén Jablonka, illetve a Jablonka Galéria támogatta, írja a The Art Newspaper.
A mű címe a Világkereskedelmi Központ elleni támadásokra utal. Schüttét zavarta az a sebesség, amellyel az építészeti tervek készültek szinte azonnal a támadások után. A Ferienhaus für Terroristen tehát a modern építészet kritikája is egyben.

Az épület teljesen felszerelt, közművesített, kandalló és fürdőszoba is tartrozik hozzá, de a munka a nyilvánosság számára nem érhető el. A terroristák pedig megtalálják a módját, hogy eljussanak a Mösern melletti erdőbe, ha kell egy jó búvóhely.

Az épület belülről