Robert Simon és a Salvator Mundi

Leonardo Salvator Mundi c. gazdag előtörténetű, csak nem olyan rég azonosított és kiállított festménye ismét eltűnt a színről. A helyzet nem olyan rossz, mint amilyennek hangzik, nem lopták el, nem semmisítették meg, csak megvették. Egy ismeretlen vevő, kb. ismeretlen összegért, ismeretlen helyen tárolja a továbbiakban, azt csinál vele, amit akar. Ki tudja, mikor, hány év múlva lesz ismét látható, ha felbukkan egyáltalán újra. A helyzet mégis rossz.

Leonardo munkája 1500 körül keletkezett, tulajdonosa volt XII. Lajos francia király, majd rövid ideig, feje elvesztéséig I. Károly angol király, utána fia, II. Károly. A kép valószínűleg kb. 400 évig a királyi család tulajdonában vagy pusztán Angliában lehetett, amikor is 1900-ban újra felbukkant, mert egy aukción megvásárolta Sir Frederick Cook műgyűjtő. A kép ekkora elég rossz állapotba került, többször is ráfestettek, átfestették.

Leonardo: Salvator Mundi


Ugyanis, amit eddig nem mondtunk el: a képet nem Leonardo műveként ismerték. 1900-ban úgy katalogizálták, mint egy képet Boltraffio stílusában, aki egykor Leonardo műhelyében dolgozott. Tehát nem Leonardo, mégcsak nem is a követője képe, hanem valami más.



A legszebb a történetben, hogy Cook utódai 1958-ban kerek 75 dollárért váltak meg a képtől egy aukción. A kép ezután 2005-ben bukkant fel ismét, egy ingatlan eladása kapcsán, és vette meg egy amerikai konzorcium, tagjai között Alexander Parish és Robert Simon műkereskedőkkel. A kép az elkövetkező években számtalan tisztításon és restauráláson esett át, amíg szerencsésen be nem bizonyosodott, hogy Leonardo keze munkája, és így értéke közel 200 millió dollár.

Leonardo: Önarckép, 1512 körül


A kép később fényes diadalt aratott a londoni National Gallery kiállításán 2011-2012-ben. Kölcsönzésben megjárta a  Dallas Museum of Artot, amely sikertelen kísérletet tett a kép megvásárlására.

A vég azonban 2013 májusában elérte a festményt. A Sotheby's egy privát aukcióján megvette egy ismeretlen vevő, aki a most kszivárgott infók szerint, bár a vásárlást titoktartási záradék pecsételi meg, kb. 75-80 millió dollárt fizetett érte, ami meglehetősen potom árnak tűnik.



Hétfőn, március 3-án Robert Simon egy újságíró kérdésére azt válaszolta telefonon: "a kép a továbbiakban már nem elérhető". A Sotheby's nem kommentálta a hírt.

Összegzésként egy József attila töredékkel szeretnénk kifejezni érzéseinket: ""Hehe, hát ennél van a kincs, ami nincs!"