Elkészült az egyik legtökéletesebb múzeumépület, a fehér kocka kiállítóterek istennője. A japán SANAA és Imrey Culbert új épülete, a Louvre-Lens olyan, mintha egy távoli bolygón épült volna, de közben egy görög templomra is emlékeztet.

Egy ideje tartja magát a trend, hogy az új múzeumok erősítenek egy-egy kevésbé frekventált városrészt vagy régiót. Lens 200 kilométernyi utazás Párizsból, és vélhetően erősíteni fogja Nord-Pas-de-Calais-t - ahogy a Guggeinheim Bilbaót, vagy gondoljunk a budapesti Ludwig Múzeumra, amely szintén kiviszi az embereket a belvárosból. 

Az épület óriási, 28 ezer négyzetméter. Az egybefüggő épület testét finoman megtörik a talaj szintváltozásai, de bőven nem olyan radikálisan, mint például Libeskind berlini zsidó múzeumában - nem vonják el a figyelmünket a tárgyakról. 

A tájat nem csak az épület tervezésekor tartották a tiszteletben - a kert megtervezésére majdnem akkora figyelmet fordítottak, mint a múzeumépületre. Pontosabban, annak részeként tekintettek rá, Catherine Mosbach tájépítész húsz hektáron alkothatott.

A telek domborzata tagolja a rendkívül hosszú épületet, közben a belső tér szinte teljesen egybefüggő, rengeteg benne az üveg, a lebegő válaszfalak - ami hagyományos japán építeszeti megoldás, Kazuyo Sejimatól a SANAA szigorú főnöknőjétől. Szinte az egész múzeum beláthatóvá vált, többek közt ettől olyan álomszerű a tér. 

Ezt csak fokozza a tető óriás fémszerkezetét tartó fehér oszlop-erdő - ami szinte láthatatlanná válik, mintha lebegne a tető, de közben távolról a görög templomok előtt is tiszteleg. 

A nagy tizenkilencedik századi történeti múzeumok általában szigorúan részlegekre tagozódnak, és úgy próbálják megosztani velünk a művészettörténet egyes korszakait. A lensi Louvre terei sokkal intuitívabb muzeológiai koncepció szerint alakultak - az időbeli felosztás helyett kisebb tematikus kiállítások és egy nagy tárlat vár minket a 3000 négyzetméteres "Grande Galerie"-ben. Ez tipikusan egy olyan projekt, amiben a kurátori csapat és az építészek a kezdetektől együtt dolgoztak.