Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Koncentrációs tábor legóból

Zbigniew Libera: Legó koncentrációs tábor, 1996


A [csend] holokausztkiállítás nem akar sokkolni. Nem látunk szögesdrótot, hullákat, vért, csontokat. És szerencsére nem látunk sasokat, angyalokat és egyéb szimbolikus hóbelevancot sem. A Ludwig Múzeum kiállítása nem akar megerőszakolni, nem akarja a szánkba rágni, mit gondoljunk. Csak azt szeretné, ha gondolkodnánk, ha még képesek vagyunk rá, ha még van mivel.

0 Tovább

Rémületes mese a hatalomról

Gerhes Gábor: Neue Ordnung, kiállítási enteriőr (fotó: Surányi Miklós)

Gerhes Gábor Neue Ordnung kiállítása súlyos és ironikus, komor és vidám, jelentésektől hemzsegő és jelentéseket kioltó, egyszerre állító és tagadó, többrétegű és az értelmezés lehorgonyzása elől kisikló, távolságtartó és talányos mű, amely a Cion bölcseinek jegyzőkönyvéből eszperantó nyelven idéz, János evangéliumából latinul, amerikai szenátortól Fitzgeraldon keresztül, magyar kútfőből antiszemita versikét, emellett tartalmaz még: baltát, vaddisznóbőrt, mellszobrot, meztelen nőt, agancsot, dildót, tőrt, sok-sok láncot és maszkokat.

0 Tovább

Elsők, előre! Roham a Ludwignál

Az Összefogás a Kortárs Művészetért nevű kezdeményezés résztvevői csütörtök délelőtt bevonultak a Ludwig Múzeumba, hogy kiálljanak az átlátható kulturális döntések és közélet mellett. Hangsúlyozták, hogy nem Bencsik Barnabás (interjú) személye mellett tüntettek, de az igazgatói pályáztatás szerintük szakmaiatlan volt: a szakmai bizottság előtti meghallgatáson készült jegyzőkönyv titkosításának feloldását követelik. Nem mindenhova sikerült kitenni a molinót, jött pár rendőr is. Takács Mária videóriportja.

0 Tovább

Fabényi Júliát javasolja a szakmai bizottság a Ludwig Múzeum élére

Fabényi Júlia (Fotó: Kálmándy Ferenc/MTI)

Április 19-én meghallgatta a szakmai bizottság a Ludwig Múzeum Kortárs Művészeti Múzeum március elsején kiírt igazgatói pályázatára jelentkező Bencsik Barnabás korábbi igazgatót és a másik pályázót, Fabényi Júliát, a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatósága főigazgatóját, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar doktori iskolájának témavezetőjét. Nem sokkal a meghallgatás után kiszivárgott, hogy a bizottság Fabényi Júliát javasolja igazgatónak.

0 Tovább

Kézikönyv bambulás ellen

Ha szembe találjuk magunkat valamivel, ami művészetnek hívja magát, de nem értelmezhető egyértelműen, hajlamosak vagyunk bután nézni. A művészettörténész és kurátor Oltai Kata által szerkesztett Kontextus - Adalékok. Hogyan közelítsünk kortárs vizuális művészethez című könyv ebben igyekszik segíteni.

0 Tovább

Kortárs sakkművészet a Saatchi galériában

Jake & Dinos Chapman, 2003 (Happy Famous Artists)

Október 3-ig volt látható Londonban, a Saatchi Galleryben az Art of Chess (A sakk művészete) című kiállítás, amely az utóbbi két évtized és főleg az yBA-nemzedék néhány ismertebb művészének sakk-készleteit mutatta be. A sakk, mint elbeszélési mód lehetőségeivel játszó 16 alkotás, mint például Barbara Kruger beszélő sakk készlete, vagy Paul McCarthy saját konyhájában talált tárgyakból összeállított készlete a 7. században kialakult játék 21. századi újraértelmezésére egy-egy példa. A kiállítás néhány darabja 2003-ban készült a Royal Society of Arts felkérésére, de az évek során többszörösére bővült az anyag, amelyből hajtás után látható egy válogatás.

0 Tovább

KUNSZT

blogavatar

Nem nagy kunszt.

Utolsó kommentek