Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Időkapszula a műgyűjtő lakásából

Számos, a magyar műgyűjtés történetét, egyes gyűjtőket, vagy a jelenkori folyamatokat tárgyaló munka - legutóbb például Ébli Gábor: Műgyűjtés, múzeum, mecenatúra című tanulmánykötete (2008) - megjelenése ellenére a kérdéskör alapkutatásai eddig nem voltak elvégezve. Ezt az űrt tölti ki Takács Gábor nemrég megjelent lexikona, a Műgyűjtők Magyarországon a 18. század végétől a 21. század elejéig. A Kieselbach Galéria kiadványa több szempontból is hiánypótló munka.

0 Tovább

Életösztön és érzékiség: Amrita Sher-Gil 100

Amrita Sher-Gil a 30-as években

Budapesten született, a modern indiai festészet megújítójaként tartják számon, 1933-ban 20 évesen Fiatal lányok című képével elnyerte a párizsi Grand Salon aranyérmét, és történetében a legfiatalabbként a Grand Salon tagjává választották. Dunaharasztiban és Zebegényben éppolyan otthonosan mozgott, mint Párizsban, vagy Lahorében. Baktay Ervin unokahúgát az "indiai Frida Kahlónak" is nevezték művészi attitűdje, vibráló festészete és határtalan libidója miatt. Amrita Sher-Gil 28 évesen halt meg. Ma lenne 100 éves.

0 Tovább

Ezek a képek félbemaradtak

Gustav Klimt: Egy hölgy arcképe, 1918


Gustav Klimt a fenti képet halála miatt nem tudta befejezni. Leonardo is félbehagyott egyet, mert inkább Milánóba ment. Az egydolláros mintájául szolgáló kép sem készült el teljesen. Félkész munkák nyomába eredtünk.

0 Tovább

A nyúlfej egyébként elég szigorú

Orr Máté: Szeptemberi teadélután, 2012

Orr Máté (1985) festőművész képei első ránézésre nem tűnnek könnyű feladványnak, talán másodikra sem. Annyi viszont bizonyos, hogy jó rájuk nézni. A reneszánsz és a barokk festészet formai jegyeit jelenkori témákkal keverő művész nem fél a szokatlan képzettársításoktól. Világa koherens, belső szabályai tiszták és egyértelműek. Az orri univerzumról beszélgettünk a művésszel, valamint nyulakról, hüllőkről és padlókról.

0 Tovább

Ilyet én is tudok festeni, avagy az absztrakt expresszionizmus

Congo egyik 1956 és 1958 között festett képe

Congo egyik 1956 és 1958 között festett képe

A fenti kép alkotója Congo, Desmond Morris festő, zoológus tanítványa volt, népszerűsége az ötvenes évek végén tetőzött, maga Picasso is nagy rajongója volt, ki is kiakasztotta egyik ajándékba kapott képét műterme falára. Munkáit az absztarkt expresszionizmus irányzatához sorolták, pontosabban a lírai absztrakt expresszionizmushoz. Howard Long amerikai gyűjtő 26 ezer dollárt (mintegy 6 millió forintot) adott három képéért 2005-ben, amikor a londoni Bonhams aukciós ház Renoir és Warhol vásznai mellett bocsátotta árverésre a festményeket. Ma alig tudunk valamit a fiatalon elhunyt festőről, aki üvöltéssel jelezte, ha egy képe még nincs befejezve.

0 Tovább

KUNSZT

blogavatar

Nem nagy kunszt.

Utolsó kommentek