Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Koncentrációs tábor legóból

Zbigniew Libera: Legó koncentrációs tábor, 1996


A [csend] holokausztkiállítás nem akar sokkolni. Nem látunk szögesdrótot, hullákat, vért, csontokat. És szerencsére nem látunk sasokat, angyalokat és egyéb szimbolikus hóbelevancot sem. A Ludwig Múzeum kiállítása nem akar megerőszakolni, nem akarja a szánkba rágni, mit gondoljunk. Csak azt szeretné, ha gondolkodnánk, ha még képesek vagyunk rá, ha még van mivel.

0 Tovább

Adódott ez a pályázat, gondoltam, elindulok. Interjú a Ludwig új igazgatójával

Fabényi Júlia

Fotó: Tuba Zoltán (Origo)

Június elsejével Fabényi Júlia művészettörténész vette át a Ludwig Múzeum irányítását Bencsik Barnabástól, a korábbi igazgatótól. Sokan politikai kinevezésről beszéltek, az Összefogás a Kortárs Művészetért csoport napokig transzparensekkel tiltakozott a múzeum lépcsőjén a kinevezés ellen, és pályázatának közzétételét követelték. Erről, múzeumvezetési ambícióiról, valamint Bencsikhez és Balog Zoltánhoz fűződő kapcsolatáról beszéltünk. Továbbá a meztelen testek, kulcsfontosságú kollégák és Angela Merkel is szóba kerültek, utóbbi nem azért, mert hasonló a frizurájuk.

0 Tovább

Idegen ott, ahol született

Escort Kama, © Pieter Hugo

"Az csak egy rohadt fénykép" - mondta Pieter Hugo 2008-ban, hajnali kettőkor egy üveg sörrel a kezében Sean O'Hagannak, a The Observer riporterének egy szálloda bárjában, egy héttel az Arles-i Nemzetközi Fotófesztivál vége után. A mondat lezárása volt Hugo eszmefuttatásának, amely a fotó, a fotográfia haláláról szólt: "Ha szeretnél tudni valamiről valamit - egy háborúról, egy helyről, egy személyről - elolvasol egy könyvet, igaz? Nem egy képet nézel meg. Az csak egy pillanat, egy futó pillantás."

Két nappal később, miután megkapta az arles-i fesztivál Discovery-díját, többek között a Hiéna és egyéb emberekért, Sean O'Hagan emlékeztette őt kirohanására, mire Hugo így folytatta: "Bizalmatlan vagyok a fotográfiával szemben, néha azt gondolom, semmit sem lehet pontosan ábrázolni. Különösen bizalmatlan vagyok a portréfotózással kapcsolatban. Úgy értem, azt hiszed, egy portré bármit is el tud mondani az alanyáról? (…) Tudatosítanom kell, ha úgy tetszik, a fotográfia lehetetlenségét."

0 Tovább

Elsők, előre! Roham a Ludwignál

Az Összefogás a Kortárs Művészetért nevű kezdeményezés résztvevői csütörtök délelőtt bevonultak a Ludwig Múzeumba, hogy kiálljanak az átlátható kulturális döntések és közélet mellett. Hangsúlyozták, hogy nem Bencsik Barnabás (interjú) személye mellett tüntettek, de az igazgatói pályáztatás szerintük szakmaiatlan volt: a szakmai bizottság előtti meghallgatáson készült jegyzőkönyv titkosításának feloldását követelik. Nem mindenhova sikerült kitenni a molinót, jött pár rendőr is. Takács Mária videóriportja.

0 Tovább

Letagadjuk a meztelen férfit

Spencer Tunick: Düsseldorf (2006)

Sokat elmond a korról, amelyben élünk, hogy egy férfi aktot vizsgáló kiállítás csupán egy kiállítási egységet szentel - a nyolcból - a meztelen férfi testre vetett női tekintetnek. Ez nem a Ludwig Múzeum hibája, és nem is az eredeti linzi kiállításé. Egyszerűen olyan világban élünk, ahol a férfi akt még mindig abnormális, és ha létezik is - mert mindig is létezett -, annak megalkotására szinte kizárólag a férfiak jogosultak. A Meztelen férfi című kiállítás Linz és Bécs után Budapesten is látható, megnéztük.

1 Tovább

Fabényi Júliát javasolja a szakmai bizottság a Ludwig Múzeum élére

Fabényi Júlia (Fotó: Kálmándy Ferenc/MTI)

Április 19-én meghallgatta a szakmai bizottság a Ludwig Múzeum Kortárs Művészeti Múzeum március elsején kiírt igazgatói pályázatára jelentkező Bencsik Barnabás korábbi igazgatót és a másik pályázót, Fabényi Júliát, a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatósága főigazgatóját, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar doktori iskolájának témavezetőjét. Nem sokkal a meghallgatás után kiszivárgott, hogy a bizottság Fabényi Júliát javasolja igazgatónak.

0 Tovább

Lennon, a nemzetbiztonsági kockázat

A The U.S. vs. John Lennon című dokumentumfilmben idős hippik, elpocakosodott aktivisták, az FBI ősz ex-ügynökei, tisztes oknyomozó újságírók és mosolygósra öregedett politikusok mesélnek John Lennonról, a kritikusai szerint naiv háborúellenes aktivistáról. No meg Yoko Ono. A Ludwig Múzeum Az égbolt másik fele kiállításhoz kapcsolódva vetítette David Leaf és John Scheinfeld filmjét.

0 Tovább

Pszichológus helyett művészet, művészet helyett tükör

Fotó: Hirling Bálint [origo]

A Ludwig Múzeumban fél éve tartanak rendhagyó pszichológiai tárlatvezetéseket, részben azért, mert a kortárs művészet nehezen befogadható, nem tud kapcsolatot létrehozni a látogatóval. De még az is előfordulhat, hogy a művészet olyan otthoni problémákat segít megoldani, amelyekre korábban képtelenek voltunk.

0 Tovább

A kritikus tömeg mostanra állt össze

Fotó: Nagy Attila [origo]

A művészet nemcsak sokba kerül, de sokat is termel. Bencsik Barnabásnak öt év után járt le megbízatása a Ludwig Múzeum igazgatójaként, de úgy volt kénytelen átadni posztját, hogy az intézmény felelős vezetés nélkül maradt. Bencsiket a Nemzeti Szalonok rendszere a Petőfi Csarnok bolhapiacára emlékezteti, szerinte azonban az embereknek nincs ideje ezerszámra képeket nézegetni. Interjú.

0 Tovább

Aki lusta az iskolában, lelkes a múzeumban

Fotók: Hirling Bálint [origo]

A múzeumoktól még mindig félnek az emberek, mert azt hiszik, úgy kell odamenniük, hogy tudással rendelkeznek, és az adott tárlat csak illusztráció ehhez. A gyerekek esetében bár egyre inkább köztudott, hogy múzeumpedagógusok dolgoznak azon, hogy a kiállítások felkeltsék a fiatalabb korosztályok érdeklődését, sokak számára továbbra is a tárlatvezetés jelenti a múzeumi szolgáltatást, és nem tudják, mit fed egy-egy diák- vagy családi program, hogy mitől más ez. Gyerekmúzeumi körképünkből kiderül, hogy nincs lemaradásunk a nyugattal szemben, illetve hogy nem lehet elég korán kezdeni a múzeumba járást, mert a középiskolásokat sokkal nehezebb visszacsábítani.

0 Tovább
«
12

KUNSZT

blogavatar

Nem nagy kunszt.

Utolsó kommentek