Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Andy Warhol belefirkált egy indián népművészeti alkotásba

indián szőttesAz összes figura, amelyik a szőttesen piros, Andy Warhol keze nyoma (fotók: vb)

Andy Warhol köztudottan nem sokat foglalkozott olyan fogalmakkal, mint például eredetiség, de egy amerikai kiállítás tanúsága szerint a más művébe való belefirkantás sem állt tőle távol. Olyannyira nem, hogy ha úgy tetszett neki jobban, fogta a filctollát és simán beleszínezett egy indián szőttesbe. A fenti 1875-1885 között készült szőttesen például az látható, ahogy a figura felsőtestét beszínezte csíkosra. A szőnyeg ismeretlen szerző munkája, mert az indiánok egészen az elmúlt évtizedekig nem szignózták alkotásaikat.

0 Tovább

Hopi indiánok akadályoznának meg egy párizsi aukciót

A Patun-Kachina maszk (AFP PHOTO / Miguel Medina)

Egy párizsi aukciós ház több tucat hopi indián maszkot kíván árverezni április 12-én, a hopi törzs szerint jogtalanul. Szerintük a szertartási tárgyakat kizárólag a hopi törzs tagjai birtokolhatják. A várt bevétel akár az 1 millió dollárt is elérheti. A több mint százéves tárgyakat az Észak Arizonai Múzeum igazgatója a Facebookon követeli vissza az Acoma, Zuni és Jemez pueblók indiánjainak.

0 Tovább

Életösztön és érzékiség: Amrita Sher-Gil 100

Amrita Sher-Gil a 30-as években

Budapesten született, a modern indiai festészet megújítójaként tartják számon, 1933-ban 20 évesen Fiatal lányok című képével elnyerte a párizsi Grand Salon aranyérmét, és történetében a legfiatalabbként a Grand Salon tagjává választották. Dunaharasztiban és Zebegényben éppolyan otthonosan mozgott, mint Párizsban, vagy Lahorében. Baktay Ervin unokahúgát az "indiai Frida Kahlónak" is nevezték művészi attitűdje, vibráló festészete és határtalan libidója miatt. Amrita Sher-Gil 28 évesen halt meg. Ma lenne 100 éves.

0 Tovább

KUNSZT

blogavatar

Nem nagy kunszt.

Utolsó kommentek