Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Debrecenben emésztették meg Kínát

Vang Csing-Szung világszerte könnyen értelmezhető képe Debrecenben (Fotó: MODEM)

Az új spektákulum - Kortárs kínai képzőművészet - ez a címe a debreceni MODEM aktuálisan futó kiállításának. Amikor megtudtam, hogy a kiállítás kurátorai kizárólag kínaiak, felmerült bennem a kérdés, hogy mennyire lesz reprezentatív vagy esetleg propagandaszagú a tárlat, lesz-e benne kritikai hang. Megosztó lesz-e, mint annak idején a szépművészetis kiállítás vagy egyértelmű üzeneteket küld? És leginkább: az ún. keleti nyitás áramlatai hozták-e el Debrecenbe a tárlatot?

De nem kell megijedni a címtől sem, a tárlat remek, és felmutat jópár világszerte ismert nevet Kína kortárs képzőművészetének nagyágyúi közül. Úgyhogy a válasz a másik felmerülő kérdésre, azaz hogy érdemes-e ezért Debrecenbe utazni: érdemes.

0 Tovább

Összetörték Aj Vejvej vázáját

A floridai festőművész az ellen tiltakozott, hogy az intézmény csak külföldi alkotók műveit mutatja be.

Darabokra törte Aj Vejvej egymillió dollár értékű vázáját egy miami múzeumban egy helyi festőművész. Maximo Caminerót a rendőrség őrizetbe vette. Tettéért akár öt év börtönbüntetést is kaphat. A szokatlan bűncselekmény a floridai nagyváros nemrég megnyílt kortárs művészeti múzeumában, a Perez Art Museum Miamiban (PAMM) történt vasárnap. A férfi megragadta Vejvej 16 kiállított színes vázájának egyikét és a földhöz csapta.

0 Tovább

Vejvej az Alcatrazon

Aj Vejvej, bár még mindig nem hagyhatja el Kínát, és még soha nem járt az Alcatrazon, következő évi nagy művészeti projektjét épp a híres és hírhedt volt börtönszigeten fogja megvalósítani. A munka több szempontból is jelképesnek tekinthető, Vejvej a következőt nyilatkozta erről: "A szabadság elvesztése, mint büntetés több filozófiai kérdést is felvet." Jövő évben remélhetően meglátjuk a választ.

0 Tovább

Vejvej új projektje véleménynyilvánításra ösztönöz

Aj Vejvej és Olafur Eliasson a november 9-i Falling Walls Berlin 2013 konferencián jelentették be új, online közösségi projektjüket, a Moont. A kínai és a dán művész először dolgozik együtt, közös weboldaluk pusztán egy keret, nekünk, a felhasználóknak kell megalkotnunk a Holdat.

0 Tovább

Aj Vejvej készítette a Time új címlapját

"A világ Kína szerint" - olvasható a Time legújabb címlapján, amelynek borítóját Aj Vejvej tervezte. Rick Stengel szerkesztő szerint ez a legszebb címlap, amit a Time valaha csinált.

4 Tovább

Aj Vejvej újra beszól

Kína elsőszámú outsider művésze ezúttal az ország évek óta elhúzódó tejipari botrányaira hívta fel a figyelmet: legfrissebb munkája Kína 80 négyzetméteres térképét adja ki 1800 darab tejporos dobozból. Az alkotást május 17 óta lehet megnézni Hong Kongban, a Para Site kortárs művészeti központban.

0 Tovább

Ismét pucérkodik Aj Vejvej

Aj Vejvej, Kína legismertebb élő művésze összeállt egy hongkongi Eric Szó nevű játéktervezővel, aminek eredménye néhány hatalmas, színes, pucér Aj Vejvejt ábrázoló szobor. A szobrokat a szingapúri művészeti és design múzeum számára, illetve az Art Stage Singapore-nak készítették.

0 Tovább

KUNSZT

blogavatar

Nem nagy kunszt.

Utolsó kommentek