László Márk: A mátranováki Fanyűvő

Magyar kriptozoológiai fanzine jelent meg nemrég, amelyből sajnos hiányzik a mongol halálféreg, de csak azért, mert mind a 42 oldalán szőröstül-bőröstül magyar lények szerepelnek. Itt a Bestiarium Hungaricum.

A kriptozoológiát, mint a kérdéses, vagy nem bizonyítható létű állatok tudományát ebben az esetben - de kizárólag csak ebben! - nem kell annyira komolyan venni, mivel sem Hanyi Istók, sem a hétszünyű kaponyányi monyók nem állat; másrészt létező (szürkemarha, mangalica), vagy egykor létezett állatok (Ajkaceratops, Hungarosaurus) is szerepelnek a kiadványban; harmadrészt a kriptozoológiai érdeklődésre ténylegesen számot tartó lények, mint például a a mocsári halászdisznó, vagy a mátranováki fanyűvő sem nélkülözik a humort, ami a képi megjelenítést illeti.

Maga a zine, Direkt Fanzine - No. 7

A Direkt Fanzine elsősorban egy grafikus felület, első száma 2006 nyarán jelent meg, ez itt már a hetedik a sorban, egyben a második, amely tematikus szám - a hatodik szám Ablak-Zsiráf alcímmel futott. A kisméretű kiadványt a Nyíregyházi Főiskola vizuális-kommunikáció szakára járó diákok alapították (Spoilerboi, Sekond, Self2, Betyár), majd a grafikusok köre debreceni és budapesti street artosokkal, képregényesekkel és grafikusokkal bővült. A non-profit fanzine 500 példányban jelenik meg, amelyre a pénzt maguk a szerzők dobják össze. A terjesztésről egyelőre annyit lehet tudni, hogy márciusban a 25. Képregény Börzén kapható lesz.

Fórizs Gergő: Hungarosaurus

Lakatos István: Mangalica

Lanczinger Mátyás: Nyaktekercs

Haránt Artúr: Racka juh

Fritz Zoltán: Verőköltő bodobács

Zámbori Andrea: Parlagi gyöngytyúk

Haránt Ervin: Rátóti csikótojás