Pjotr Pavlenszkij orosz művész pár napja Szentpéterváron egy figyelemfelkeltő éjszakai akció keretében rekonstruálni szerette volna és példaként felmutatni a putyini Oroszországban az ukrán forradalmat, a kijevi Majdant. A rendőrség természetesen tárt karokkal fogadta. Ahogy korábbi, ennél sokkal brutálisabb akciói után is.

Pavlenszkij és négy aktivista társa szó szerint, a maga fizikai valójában szerette volna megidézni az ukrán forradalom valóságát Szentpétervár főterén. A Szabadság című akció keretében felgyújtottak meglehetősen sok autógumit, kibontották az ukrán és egy fekete zászlót és az odacipelt különböző fémtárgyakkal hatalmas zajt csaptak.


Ahogy Pavlenszkij az akciót kísérő szövegében a következőket mondja: "Az égő gumi, az ukrán és a fekete zászlók, a fémnek ütődő fém robaja: a felszabadulás és a forradalom zenéje. A Majdan visszafordíthatatlanul behatol és terjed a Birodalom szívében. Folytatódik a harc a birodalmi sovinizmus ellen. Harcolunk a mi és a ti szabadságotokért. (...) A hidak égnek (Pavlenszkij akciója egy hídon volt) és nincs visszaút."

Pavlenszkijnek nem ez az első és legsokkolóbb akciója. 2012-ben a Pussy Riotot támogató és természetesen a szólásszabadságra reflektáló Varrás c. akciójában másfél óráig állt Szentpétervár egy forgalmas részén egy transzparenst tartva, vastag cérnával bevarrt szájjal.



2013. november 10-én, az orosz rendőrség napján meztelenül, a heréit egy hatalmas szöggel a Vörös Tér kövezetéhez szögezve ült. Az akció neve Fixáció volt.