Angelina Jolie

Hihetetlen sikertörténet a selfié, hisz egy év alatt 17 ezer százalékkal nőtt használatának gyakorisága, és ez egyenesen az év szava (The Oxford Dictionaries Word of the Year 2013) megtisztelő címig röpítette. A szó, sok ellenkező információval ellentétben, meglehetősen régen röppent fel a világhálón, mégpedig Ausztráliában, az első, szerzője által selfienek nevezett fotót is ugyanott sikerült megtalálni, nem épp gusztusos.

A selfie az  Australian Broadcasting Corporation egyik internetes  tudományos fórumán hangzott, íródott le elsőként, egy Hopey nicknevű fórumozó írta le egy hozzászólásában,  a hozzászólás ideje: 2002 . szeptember 13, 15 óra 19 perc és 29 másodperc.  A hozzászólásban a selfie-je, azaz önarcképe elkészítésének körülményeiről beszél, azaz arról, hogy részegen megbotlott, elesett és széthasadt az alsó ajka. A képre mutató link már sajnos nem él a fórumon, de a szakambereknek mégis sikerült előhalászni a becses fotót egy szerverről.


Az első selfie

A selfie tehát önarcképet jelent, ami önmagában nem hat az újdonság erejével, hiszen a művészet történetének egy igen régi műfajáról van szó. Amiért a kifejezés ennyire felfuthatott, az mobiltelefonokból jó ideje gyakorlatilag elhagyhatatlan digitális fényképezőgép, funkció szinte elsődlegesen önmagunk és barátaink fotózására való használata. Valószínűleg már komoly ikonográfiai kutatások tárgya, milyen koreográfiák, formák, beállítás-típusok dominálnak a mobiltelefonos fotózásban, és mikor milyen divatirányzatok uralkodnak, uralkodtak és hogyan változik a fotózás jellege stb.  



Valószínűleg az emberi képkészítés történetében soha ennyi önarckép nem készült, mint mondjuk a 2002 óta eltelt időszakban, de nem tévedünk nagyot, ha csak akár egyetlen tetszőleges évet veszünk. Mintha kizárólag önmagunkat szeretnénk csak látni, láttatni és megosztani. Megmutatni azt, hogy éppen hol voltunk és mi történt velünk, mégha éppen semmi sem történt. Sőt, a semmit valamivé éppen a folyamatos fotókészítés teszi. Ha semmi nem is történt, de egy vicces fotó már valami. Az élet vicces fotók gyűjteménye.



Összegyűjtöttünk azonban néhány old school selfiet, a festészet és a fotográfia történetéből, pár kedvencünket, csak a példa kedvéért, hogy nincs új a nap alatt.

Albrecht Dürer

Parmigianino

William Hogarth

Rembrandt

Van Gogh

Egon Schiele

Frida Kahlo

Chuck Close

Jean-Michel Basquiat

Lucian Freud

Weegee

Marianne Breslauer

Stanley Kubrick

Lee Friedlander

Andy Warhol

Robert Mapplehtorpe

Aj Vej-Vej

Nobuyoshi Araki

Richard Avedon

Annie Leibovitz